събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1247 прочитания

    България на 2-ро място по скорост на 5G мрежата в ЦИЕ

    Българската A1 предлага най-високата скорост в региона, по данни на Oоkla
    18 септември 2023, 10:15 a+ a- a

    Снимка: ЕП (©AdobeStock/Mirko Vitali)

    Ookla публикува данни за 5G напредъка в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по отношение разпределението на спектъра, 5G производителността, както и преустройството на спектъра.

    Въпреки че Полша е последната страна в региона, която разпределя специален 5G спектър, сега тя инициира търг за ключовата C честота (3400-3800 MHz), за да настигне своите съседи. Много страни в региона пренасочват средночестотния спектър и затварят 3G мрежи, за да разпределят спектър за 4G и 5G услуги.

    Република Северна Македония има най-високата средна скорост на изтегляне през 5G в региона, а нейната столица (Скопие) е не само най-бързата в страната, но също така се класира високо в световната класация за скорост на градовете на Ookla (25-то място).

    Според данните България е на второ място в Централна и Източна Европа по отношение на 5G производителност (233,63 Mbps). Също така според данни на Speedtest Intelligence A1 България води в средните скорости на теглене в 5G с 433,35 Mbps през второто тримесечие на 2023 г.
    Данните показват, че през второто тримесечие на 2023 г. Северна Македония е постигнала най-високата средна скорост на изтегляне на 5G в ЦИЕ от 317,91 Mbps. България е единствената друга държава в региона, която надхвърля 200 Mbps (233,63 Mbps).

    Според данните на Speedtest Intelligence средните скорости на изтегляне на 5G в различните части на региона могат да варират значително. Например Vodafone Унгария има скорост от 44,68 Mbps, докато A1 България се похвали със скорост от 433,35 Mbps през второто тримесечие на 2023 г. На повечето пазари резултатите на Ookla показват ясен 5G лидер, когато става въпрос за скорост, и A1 България се очертава като този лидер.

    През май 2023 г. Nokia обяви успешно изпробване на Nokia 5G Standalone (SA) Cloud RAN в търговската 5G мрежа на А1 България. Този тест последва интегрирането на 5G SA мрежата на A1 България през октомври 2022 г. 5G SA мрежата се състои от мрежа за радио достъп (RAN), изградена с оборудване на Nokia, и двурежимна опорна мрежа 5G Core на Ericsson.

    Междувременно, вторият най-бърз оператор Yettel Унгария също подобрява своята 5G производителност, като средната му 5G скорост на изтегляне се увеличава от 349,61 Mbps през второто тримесечие на 2022 г. до 403,73 Mbps през второто тримесечие на 2023 г., като в същото време Yettel Унгария съобщава, че покритието на 5G мрежата се е увеличило от 5% от населението през 2022 г. на 16% през 2023 г.

    Анализът на Ookla показва, че в ЦИЕ напредъкът и пречките пред развитието на 5G стават все по-очевидни. Решението на Полша да разпредели спектъра на С-обхвата е положителна стъпка напред. Други държави все още пренасочват своите мрежи и преразпределят спектъра.

    Залезът на 3G мрежите е глобална тенденция. Водещи мобилни оператори спират 3G, за да освободят спектъра за по-нови технологии и да насочат клиентите си към по-бързи технологии. Някои от начините, по които данните на Ookla могат да помогнат, е чрез идентифициране на области, където 2G или 3G сигналите са силни и където 4G LTE мрежите могат да бъдат подобрени с мрежово планиране и оптимизиране.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години