събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1426 прочитания

    Тези 3 българки са отличени за новаторски научни проекти

    Талантливите дами бяха наградени по програмата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО
    29 ноември 2023, 13:20 a+ a- a

    За седма поредна година вицепрезидентът Илияна Йотова приветства лауреатите на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“, която се провежда за 13-и път. Програмата се осъществява в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална комисия за ЮНЕСКО – България, и L'Oréal България.

    Тазгодишните носителки на стипендията са: д-р Николета Кирчева, с проект в областта на химията; д-р Росита Кокотанекова, с проект в сферата на астрономията; д-р Росица Паунова, с проект в невронауката.

    Проектът, с който д-р Николета Кирчева впечатли журито на „За жените в науката“ за 2023 г., е фокусиран върху разработването на алтернативна антибиотична терапия с фокус върху използването на метали с антибактериално действие като сребро и галий. Основната задача е да се проучи детайлно как тези елементи, които не са естествена част от организма, проявяват лечебен ефект. Изследванията на Николета ще предоставят основа за разработка на нови метал-базирани лекарства с насочено действие. Успехът ѝ потенциално би помогнал за разрешаване и на зачестилия проблем със злоупотребата с антибиотици и все по-масовата резистентност към тях, което води до трудности в лечението на различни сериозни заболявания. Това прави проекта на Николета не само интересен, но и изключително актуален и с голямо глобално значение. В момента тя е главен асистент в Института по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски“ – БАН.

    Д-р Росита Кокотанекова е името на втората победителка по програмата „За жените в науката“ тази година. Тя е талантлив астроном с обширен опит в изучаването на малки небесни тела, което представлява рядко изследвана област в България. Нейният принос към проучването на астероиди е отличен от Международния астрономически съюз, който кръщава един от тях с нейното име. Проектът на Росита се фокусира върху изследването на еволюцията на кометите, където се съдържа ключова информация за началото на Слънчевата система и факторите, които са допринесли за развитието на живота на Земята. Изследванията ѝ включват обработка на данни от Кентаври и участие в мисията на Европейската космическа агенция – Comet Interceptor. Познанията, които ще се придобият при успешно изпълнение на проекта, не само ще разширят общото разбиране за кометите, но и ще предоставят възможности за бъдещ добив на полезни ресурси в космоса. В момента Росита е главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

    Третата победителка за 2023 г. д-р Росица Паунова, която има изявен интерес да развива невронауката у нас и в Европа, е асистент и редовен докторант в Катедра по психиатрия и медицинска психология към Медицински университет – Пловдив. Нейният проект изследва негативните форми на шизофрения чрез функционален ядрено-магнитен резонанс и методи, базирани на изкуствен интелект. Целта му е да допринесе за по-добро разбиране и управление на менталните заболявания с цел подобряване на качеството на живот на засегнатите лица. Проектът на Росица е с огромна социална значимост, предвид националната статистика – броят на лекуваните пациенти с шизофрения в България за 2022 г. е над 16 000, от които поне 2000 със значителни негативни симптоми, които водят до това те да са трайно неработоспособни и в тежест за себе си и за околните. ването на астероидите в пояса между Марс и Юпитер като дава на един от тях нейното име.

    Трите лауреатки ще бъдат наградени със стипендии от 5000 евро. Финансовата помощ е предназначена да подпомогне изследователската им работа в България и да ги мотивира да продължават да се занимават с научна дейност.

    „Ние, жените, идваме на този свят, за да създаваме, носим дълбоко в себе кода на живота. Но жените сме и откриватели, изследователи. Това го показва животът“, посочи в приветствието си вицепрезидентът. Тя изтъкна нерадостната статистика, че от близо 900 носители на Нобелова награда от 1901 г. насам само 60 са жени. „Сблъскваме се с много предразсъдъци, срещаме много стъклени тавани пред нашето развитие, но заедно можем да ги пробием. Вие сте добрият пример, давате ни самочувствие“, обърна се Йотова към участничките в националната програма. Тя ги приветства за нелекия избор да се отдадат на науката, без от това да страда грижата за дома и семейството. Йотова благодари на близките им, че ги подкрепят, както и на хората, които са ги вдъхновили да се посветят на науката.

    На церемонията присъстваха представители на ръководството на БАН, Васил Терзиев, кмет на Столична община, Елена Шекерлетова, зам.-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката, Ваня Панайотова, генерален мениджър на компанията L’Oreal за България, учени и представители на медиите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 21 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 22 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 22 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 24 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години