неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2516 прочитания

    Кои са иновативните предприятия на България за 2023 г.?

    Отличията бяха връчени от премиера акад. Николай Денков и българският еврокомисар Илиана Иванова
    19 декември 2023, 16:06 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    За 19-та поредна година Националният иновационен форум връчи своите годишни награди. Церемонията се състоя в „София Балкан Палас“. Гости на форума бяха премиерът акад. Николай Денков, българският европейски комисар Илиана Иванова, министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, столичният кмет Васил Терзиев, доц. Д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан „Научноизследователска дейност, иновации и проекти“, Стопански факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, и др.

    В конкурса „Иновативно предприятие на годината“ кандидатите се оценяват от независимо жури от експерти от държавни институции, браншови организации, от научните среди, предприемачи, в категории според въздействието на иновацията. Наградата се присъжда за внедряване на нов или значително усъвършенстван продукт и/или процес/услуга, довел до траен икономически ефект. Отличените и номинираните фирми получиха правото да използват марката „Високи постижения в иновациите“. За първа година финалисти и победители в конкурса получиха и специални награди, предоставени от партньорите на конкурса.

    Ето и кои са победителите в съответните категории:
       За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получават Барин Спортс АД и Бизпортал АД.
    Барин Спортс предлага интегрирана система за проследяване на състоянието на спортистите. Тя обединява всички типове данни за контрол на умората и предсказване на безконтактни контузии. Системата е лесно преносима и в нея са включени машинно самообучение и изкуствен интелект. Данните и кръстосаните анализи се представят в реално време, а самото устройство работи на големи разстояния, напълно автоматизирано, без необходимост от използване на множество сателити за предаване на голяма база данни.

    Бизпортал АД разработва иновативни информационни продукти в областта на алтернативните данни. Чрез основния си продукт Тендър Алфа предоставя данни за възложени обществени поръчки и проследява вериги на доставки на държавно и корпоративно равнище. Предприятието е пионер в предлагането на данни за инвестиционен анализ и кредитен рейтинг. Бизпортал разработва уникални информационни масиви за глобални клиенти, в областта на институционалното инвестиране, кредитния рейтинг, академичните проучвания и разузнаването.

    За „Зелена иновация“ за 2023 г. с почетна грамота и статуетка се награждават Балевски и Киров ООД и Ню Енерджи Тех ЕООД.
    Балевски и Киров ООД е биосертифицирано предприятие за преработка на шипки. Фирмата използва отделения при преработката им на шипките мъх и го прави на пелети. Те се изгарят в собствено проектирана горивна камера като изцяло покриват нуждите от топлоенергия за сушене на плода. В комбинация с това, предприятието е изградило собствена фотоволтаична станция. Остатъчният въглероден диоксид, който се отделя във въздуха, се компенсира от засадените в района на предприятието дървета.

    Ню Енерджи Тех ЕООД произвежда горивни клетки за подобряване на изгарянето на гориво в дизелови двигатели чрез добавяне на окси-водород. Устройството управлява процеса в зависимост от състоянието на акумулатора. Клетката е с иновативна конструкция и нано покритие, което като намалява консумацията на енергия, подпомага пълноценното изгаряне на горивото, и освобождава повече механична енергия без да отделя вредни емисии. По този начин удължава живота на устройството.

    За „Качество на живот“ за 2032 г. почетна грамота получава Алгая ООД под марката Водорасло.
    Алгая ООД предлага устройство, което подобрява качеството на въздуха с помощта на конкретен щам аквакултура в комбинация с нанофилтърна мембрана. Устройството работи чрез фотосинтеза и изкуствено осветление, като аквакултурата абсорбира замърсяването и го трансформира в кислород и водораслова биомаса, която може да бъде използвана за наторяване. Устройството е подходящо за площи до 30 квадратни метра. За пречистване на въздуха в по-големи помещения могат да се изграждат модулни решения.

    За „Иновация в креативните индустрии“ с почетна грамота се отличава Зекенг АД.
    Зекенг АД е създала усилвател за китара Dulo, подходящ за работа с всички типове ефекти. Устройството е изключително компактно и се събира в калъф за китара, което премахва необходимостта музикантите да носят със себе си обемните и тежки „глави“ за китара. Усилвателят е максимално опростен, като същевременно не изкривява звука, което предизвиква интереса на най-големите доставчици на музикални инструменти.

    За „Дигитална трансформация“ почетна грамота получава ГИГА АУТОМАТА АД.
    Гига Аутомота АД е създател на първия български колаборативен робот. Animoto е спомагателен робот, тип роботизирана ръка, която тежи 22 килограма и предлага изключителна прецизност. Може да работи при големи температурни амплитуди и пренася товари до 5 килограма на разстояние до 1 метър. За инсталацията на Animoto не се изисква специализирана техническа подготовка, а времето за настройка е намалено няколко пъти, благодарение на иновативния софтуер за „обучение чрез показване“.

    В категорията „Социална иновация” за 2023 г. с почетна грамота се награждава Аутро България ЕООД.
    Аутро България ЕООД е разработила платформа за асистентска подкрепа в домашни условия на лица със здравословни проблеми. На платформата в реално време се въвежда информация за цялостното състояние на клиентите, приема на лекарства, задачите и напомнянията за асистента при следващи посещения. Клиентските профили позволяват извличането на пълни отчети за състоянието на лицата, улесняват тяхното диагностициране при посещение при специалист, и осигуряват пълна прозрачност при наемането на асистенти и проследяването на процеса на грижа.

    В областта „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2023 г. с почетна грамота се отличава Винарска изба Царина ЕООД.
    Винарна изба Царина ЕООД е разработило иновативна система „Скиптър“ за мониторинг и контрол на производството на вино. С помощта на изкуствен интелект, софтуерът подпомага винопроизводителите при оптимизирането на производствения процес. На основата на анализ на данни в реално време, системата позволява създаването на вина, съобразени със специфични предпочитания и изисквания на крайните клиенти.

    В областта „Иновационен мениджмънт“ за 2023 г. с почетна грамота се отличава Лулис Мел България ЕАД
    Лулис Мел България ЕАД е специализирано в производството на мелничарски продукти. Производственият процес е изцяло автоматизиран, основан на използването на уникален набор от суровини и високо качество на крайните продукти. Управленският екип на Лулис Мел изгражда фокусирана върху иновациите организационна култура, основана на ефективна комуникация с целия персонал и с внимание върху изискванията на клиентите. Предприятието допринася за създаването на висока добавена стойност по отношение на партньорите си по технологичната верига (доставчици и индустриални клиенти) като съвместно с тях разработва и внедрява процесни и продуктови иновации, наложи ли се на пазара.

    За първа година партньорите на конкурса получиха и допълнителни награди:
    Винарска изба Царина печели едногодишно членство и менторство в Клъстер Изкуствен Интелект България. Аутро България ЕООД спечели едногодишно членство и менторство в Биотехнологичен и Здравен Клъстер България. Издателство за специализирана техническа периодика TLL Media връчи 2 специални награди – на ЛогиСофт ЕООД и на Ню Енерджи Тех ЕООД. Единен иновационен център на БАН награди с менторство Барин Спортс АД и Балевски и Киров ЕООД. Мелексис България ЕООД получи едногодишно членство в PARAi (Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации). Барин Спорт получи и медиен пакет от Лидер БГ. София Тех Парк отличи с менторство и бизнес подкрепа Ню Енерджи Тех ЕООД.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години