събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9546 прочитания

    126 корпоративни инициативи с кауза се състезават за Наградите за отговорен бизнес 2023

    82 компании кандидатстваха в 21-вото издание на националния конкурс за социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие
    23 февруари 2024, 09:54 a+ a- a

    Графика: БФБЛ

    126 корпоративни инициативи с кауза се състезават за Наградите за отговорен бизнес за 2023 година, обявиха организаторите от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). 82 компании кандидатстваха в 21-вото издание на националния конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие. 

    Годишните награди за отговорен бизнес предоставят платформа за отговорните компании и техните успешни и вдъхновяващи кампании в подкрепа на хората, обществото и природата, осъществени през изминалата година. 

    Българският форум на бизнес лидерите организира конкурса eжегодно от 2003 г. насам, за да насърчи добрите ESG практики и да популяризира корпоративните програми с най-голямо въздействие. В състезанието с мото „Дай добър пример“ участват компании от всички сектори на икономиката от цялата страна независимо дали са членове на БФБЛ или не. Така конкурсът предоставя широка и представителна картина на ангажираността на частния сектор с решаването на редица обществени предизвикателства. 

    Независимо жури от уважавани експерти от различни сектори в момента оценява кандидатурите, а победителите в седемте категории на конкурса и носителят на специалната награда ще бъдат обявени по време на официалната церемония, планирана за 19 март, която по традиция привлича представители на изпълнителната власт, бизнес средите, дипломати, партньори и медии.

    В настоящото издание участват 126 проекта, подадени от 82 компании, като малко над половината са от общността на БФБЛ. Този път най-многобройни са кандидатурите в категория „Инвеститор в знанието” – 27, плътно следвана от „Инвеститор в обществото” с 26 номинации. За титлата „Инвеститор в околната среда” се борят 22 проекта, а за приза „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” те са 18. 12 са претендентите за отличието „Маркетинг, свързан с кауза”, а 6 компании се състезават в категорията за  „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”. 

    15 или 25% повече в сравнение с миналата година са номинациите за наградата  „Многообразие на работното място“ – специалната категория, въведена преди три години от Хартата на многообразието в България, за да отличи корпоративни инициативи за насърчаване на разнообразни екипи, равенство във възможностите и интегрираща професионална среда. 

    Създадена през 2020 г., Хартата е съвместен проект на БФБЛ и ЦИД за промотиране на проактивни политики за управление на многообразието на работното място и за развитието на толерантно и приобщаващо общество. Инициативите, класирани на първите три места, ще бъдат поканени да споделят своя опит в традиционния уебинар за обмяна на добри практики, насочен към професионалисти и експерти по многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Онлайн събитието се провежда в навечерието на европейския Месец на многообразието, който ще се състои във всички страни членове на ЕС през май. Компанията победител получава и допълнителен бонус – покана за официалното откриване на Месеца в края на април в Брюксел.

    Всички номинирани проекти се състезават и за специалната награда Еngage за принос на служителите към отговорен проект на компанията, като носителят се определя от Британското посолство в София. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години