понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1820 прочитания

  ИПИ: Необходимо е плавно покачване на акциза на цигарите

  Легалният пазар на цигари се е сринал с 1/3 заради лоша политика, сочи анализ на икономистите
  17 октомври 2013, 15:15 a+ a- a

  Решителни стъпки за ограничаване на потенциалните негативни ефекти от по-високите акцизни ставки за цигарите, изисквани от ЕС до 2018, препоръчват от Института за пазарна икономика (ИПИ).

  Минималният акциз върху цигарите, който страната ни трябва да достигне до началото на 2018 според европейските изисквания, е 90 евро на 1000 къса за всички цигари.

  За да се избегнат негативните ефекти от предходния опит на страната ни при хармонизирането на акцизната си политика, икономистите от ИПИ предлагат да се приеме акцизен данъчен календар по подобие на този в Румъния, където ясно да бъдат разписани стъпките за покачване на акциза върху цигарите до 2018. Това ще осигури предвидимост, както за потребителите и за компаниите, така и за приходите в бюджета.

  На следващо място трябва да бъдат предприети равномерни стъпки за покачването на акциза, започвайки от началото или от средата на следващата година, което да осигури максимална плавност и да избегне резките покачвания на цените и всички последващи негативни ефекти, сред които е незаконната търговия. Увеличаването на ставките на минималния изискуем акциз и на специфичния компонент с равни стъпки през всяка от следващите пет фискални години е най-опростеният и ефективен вариант.

  Подобна политика би допринесла и за постигането на дългосрочната здравна цел за ограничаване на тютюнопушенето посредством данъчни и ценови мерки. Същевременно тя ще осигури постепенно ежегодно увеличение на бюджетните приходи, овладяване на незаконната търговия и предвидимост за бизнеса и потребителите, считат експертите.

  Те припомнят, че липсата на предвидимост, непоследователността и рязкото покачване на акцизите през 2010 са довели до свиване на легалния пазар на цигари с близо 1/3, намаляване на приходите в бюджета и бум в нелегалната търговия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 9 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 11 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 12 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети