събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2607 прочитания

  Плевнелиев: Споразумението между ЕС и САЩ ще увеличи американските инвестиции в България

  Визовият режим на САЩ за български граждани продължава да ограничава свободното движение на хора, отбеляза президентът
  24 октомври 2013, 13:57 a+ a- a

  Снимка: Президентство

  Споразумението за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и САЩ се очаква да допринесе за годишен ръст на БВП от 0.4 до 0.5% до 2020 на европейската и американската икономика и би подобрило живота на 800 милиона души. Това подчерта президентът Росен Плевнелиев, който откри в София форума „Трансатлантическо икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции: перспективите на България”.

  „Успехът на преговорите би увеличил американските инвестиции в България, значително ще нарасне стокообменът и търговията със стоки и услуги от двете страни на Атлантика. Ще бъдат създадени и много нови работни места”, посочи президентът.

  Плевнелиев открои главните приоритети за България по отношение на трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Сред тях са премахването на митата и подобряването на достъпа до пазара на САЩ, най-вече за селскостопански стоки, за хранителни продукти и за продукцията на българските индустрии; премахване на нетарифните пречки пред търговията, сближаване на регулаторната рамка и на стандартите, а също така сближаването на правилата за произход на стоките и подобряване на достъпа до пазара на услуги и до обществените поръчки в САЩ. Страната ни ще работи и за прилагане на правилата на интелектуалната собственост и географските означения, допълни държавният глава.

  Основен принцип за България при преговорите ще бъде постигането на облекчения за малкия и средния бизнес в България, които са гръбнакът на пазарната икономика и същевременно изпитват най-големите трудности при излизането на чужди пазари. Затова една от целите при преговорите по Споразумението ще бъде изграждането на сътрудничеството в подкрепа на малкия и средния бизнес, подобряването на достъпа до информация и намирането на подходящи партньори, както и постигането на съответствие с изискванията на пазара в САЩ.

  Плевнелиев отново подчерта, че визовият режим на САЩ за български граждани продължава да ограничава свободното движение на хора. „Този проблем със сигурност изисква усилията и на двете страни и в никакъв случай не би могъл да наруши добрите ни връзки и стратегическото партньорство между България и САЩ”, отбеляза президентът.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 1 ден
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 1 ден
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 1 ден
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 1 ден
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 1 ден
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI