понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4116 прочитания

  България е сред първенците по икономическа свобода и човешко развитие

  Нов анализ на ИПИ показва мястото на страната ни в световните класации и препоръчва мерки за подобряване на икономическата среда
  18 ноември 2013, 16:22 a+ a- a

  Институтът за пазарна икономика /ИПИ/ представи преглед на редица международни индекси и анализира мястото на България в тях. Институтът представя разработката за пета поредна година, като осъществява проекта с помощта на Фондация за свобода "Фридрих Науман". Прегледът включва осем индекса: човешко развитие, икономическа свобода (Фрейзър), правене на бизнес, икономическа свобода (Херитидж), отговорен бюджет, глобална конкурентоспособност, право на собственост и възприятие за корупция.


  Еднозначен извод от сравнението липсва. Резултатите на страната ни могат да се категоризират в три основни групи - слаби, посредствени и добри. Слабо се представяме в индексите за възприятие на корупцията и за правото на собственост. При тези два показателя оценката на България е наполовина от максималната и доста далеч от първенеца и по двата показателя - Финландия.

  Посредствени резултати имаме в индексите за конкурентоспособност, отворен бюджет, икономическа свобода (Херитидж) и условия за правене на бизнес. Резултатите при тези индекси са между 60 и 70% от първенците за Европа - Финландия, Великобритания и Дания.

  При индексите за икономическа свобода (Фрейзър) и човешко развитие България се представя добре. Резултатите са между 70 и 80% от тези на първенците в класациите - Финландия и Холандия.

  Според специалистите на ИПИ България може да настигне първенците само чрез реформи в социално-икономическите взаимоотношения в страната. В доклада по темата са предложени 87 мерки, които целят скъсяване на дистанцията между България и лидерите в международните класации. Пряк резултат от тези мерки ще е ръстът на инвестиции у нас, по-висок икономически растеж, по-високи доходи и подобряване благосъстоянието на населението, пишат още от ИПИ.

  Сред някои от основните мерки са образователна реформа, премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, премахване на държавните субсидии (земеделие, жп транспорт, пощи), премахване на данъци с ниска ефективност (върху дивиденти, наследство, лихви), реално прилагане на оценка на въздействието за всички нормативни актове, намаляване на административните структури и наетите в администрацията и др.

  Източник: ИПИ
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 10 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 12 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 13 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети