събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4110 прочитания

    България е сред първенците по икономическа свобода и човешко развитие

    Нов анализ на ИПИ показва мястото на страната ни в световните класации и препоръчва мерки за подобряване на икономическата среда
    18 ноември 2013, 16:22 a+ a- a

    Институтът за пазарна икономика /ИПИ/ представи преглед на редица международни индекси и анализира мястото на България в тях. Институтът представя разработката за пета поредна година, като осъществява проекта с помощта на Фондация за свобода "Фридрих Науман". Прегледът включва осем индекса: човешко развитие, икономическа свобода (Фрейзър), правене на бизнес, икономическа свобода (Херитидж), отговорен бюджет, глобална конкурентоспособност, право на собственост и възприятие за корупция.


    Еднозначен извод от сравнението липсва. Резултатите на страната ни могат да се категоризират в три основни групи - слаби, посредствени и добри. Слабо се представяме в индексите за възприятие на корупцията и за правото на собственост. При тези два показателя оценката на България е наполовина от максималната и доста далеч от първенеца и по двата показателя - Финландия.

    Посредствени резултати имаме в индексите за конкурентоспособност, отворен бюджет, икономическа свобода (Херитидж) и условия за правене на бизнес. Резултатите при тези индекси са между 60 и 70% от първенците за Европа - Финландия, Великобритания и Дания.

    При индексите за икономическа свобода (Фрейзър) и човешко развитие България се представя добре. Резултатите са между 70 и 80% от тези на първенците в класациите - Финландия и Холандия.

    Според специалистите на ИПИ България може да настигне първенците само чрез реформи в социално-икономическите взаимоотношения в страната. В доклада по темата са предложени 87 мерки, които целят скъсяване на дистанцията между България и лидерите в международните класации. Пряк резултат от тези мерки ще е ръстът на инвестиции у нас, по-висок икономически растеж, по-високи доходи и подобряване благосъстоянието на населението, пишат още от ИПИ.

    Сред някои от основните мерки са образователна реформа, премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, премахване на държавните субсидии (земеделие, жп транспорт, пощи), премахване на данъци с ниска ефективност (върху дивиденти, наследство, лихви), реално прилагане на оценка на въздействието за всички нормативни актове, намаляване на административните структури и наетите в администрацията и др.

    Източник: ИПИ
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 24 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години