сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4088 прочитания

    Влиянието на кризата върху реалната икономика е сериозно

    Тревожи ни също, че банките са замразили кредитирането и незнам до кога ще издържат по този начин, казва Даниела Петкова, Главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие”
    19 юни 2009, 14:23 a+ a- a

    „Повечето пазари са доста нестабилни и се влияят от невероятни неща. Най-много обаче ни притеснява влиянието на кризата върху реалната икономика. Почти всички публични предприятия, с малки изключения, имат сериозно свиване на приходите от продажби през първото тримесечие на 2009-а година. Ако тенденцията продължи все така, ще ги постави в нелека ситуация”, коментира пред Human Capital Даниела Петкова, Главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие” и  член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/.  Наблюденията на Петкова показват, че особено сериозна е ситуацията при експортно ориентираните предприятия поради свиването на външните пазари. „От друга страна, банките са замразили кредитирането и не знам докога ще издържат по този начин. Това също ни тревожи не само от гледна точка на влиянието върху реалния сектор. За нас не е безразлично колко стабилни са самите банкови институции, защото 25 процента от активите на ПОК „Доверие” са в депозити и то в български банки”, допълни Петкова.

    През изминалата година пенсионните фондове по света реализираха отрицателна доходност под влияние на кризата. В това число влизаха и българските фондове, макар техните резултати да бяха доста по-балансирани, отколкото в други икономики по света. „Би било неточно да се твърди, че това статукво се корени единствено във факта, че българските пенсионни фондове имат най-добрите специалисти. Истината е, че валутният борд изигра своята спасителна роля. Обезценяването на местната валута в България не се случи, за разлика от румънските ни колеги, на които това не им беше спестено”, обясни Петкова. Друга предпоставка за не толкова високите нива на отрицателна доходност е, че пенсионното осигуряване е все още млад бизнес в България и е силно регулиран от Комисията по финансов надзор /КФН/. „Следвайки изискванията на закона, българските пенсионни фондове поддържат много по-голяма степен на диверсификация на портфейлите, отколкото чуждите пенсионни компании, което също ни помогна в голяма степен”, допълни Главният изпълнителен директор на ПОК „Доверие”.

    По думите на Петкова, от началото на годината с изключение само на два пенсионни фонда всички останали са на положителна доходност, по фактически величини. „Крехки са цифрите и не се наемам да правя прогнози какво ще се случи до края на годината. Вече сме юни месец обаче и имам основания да твърдя, че предвид досегашните резултати и ситуацията на пазарите,  дори и да има отрицателна доходност, тя няма да е на нива, сравними с миналогодишните, а в доста по-незначителна степен”, коментира тя. По думите й, целите на ПОК „Доверие” са да установи и задържи положителната доходност.  „При много добро стечение на обстоятелствата, което не е невъзможно, до края на годината някои от пенсионните фондове най-вероятно ще успеят да компенсират отрицателната доходност от миналата година и да се върнат в изходна позиция”, смята Петкова, но допълва, че подобна прогноза е по-скоро в сферата на добрите пожелания.

    „Когато настъпи криза, всеки се притеснява какво се случва с неговите пари, без значение дали са в пенсионен фонд, в банка или са инвестирани на борсата. Дори и да са в джоба му, пак се притеснява. И с право, защото светът е в криза вече втора година, макар все още да има хора, които отричат нейното съществуване”, каза още Даниела Петкова. Според нея в момента най-важното за клиентите на пенсионните компании е да поверят парите си на сигурен и стабилен фонд. „Ще бъде чудесно, ако можем да се похвалим, че, инвестирайки активите на пенсионните фондове, сме реализирали много висока доходност. Но в момент на криза на пазара не високият доход  от инвестиции е определящият. Много по-важно за клиентите е да оценят, че преди всичко трябва да се запази стойността на техните пари. И след като са наясно, че пенсионното осигуряване е дългосрочна инвестиция, а не еднократен акт, да поставят на челно място сигурността на своите спестявания”, посъветва Даниела Петкова. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 5 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 6 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 6 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 8 часа
    преди 11 часа