петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10637 прочитания

    Връчиха Наградите на Германската икономика за 2014

    Вижте победителите в отделните категории
    30 януари 2015, 12:00 a+ a- a

    За единадесета поредна година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) раздаде своите награди. Призовете се връчват в три категории: "Голямо предприятие", "Малко или средно предприятие" и отворена категория (за проекти, организации и социален ангажимент).

    Отличени тази година с Наградата на Германската икономика бяха: „Булпрос Консултинг” в категорията „Голямо предприятие”, „Кан Учтехспор България” за „Малко или средно предприятие” и „Рефан България” в отворената категория.

    „Булпрос” е българска аутсорсинг компания с 400 работни места. Около 70% от приходите на компанията за 2014 са генерирани от сделки с над 30 германски фирми. Ръстът в приходите на фирмата през 2014 спрямо 2013 е 95%.

    „Кан Учтехспор България” се занимава с производство на училищна мебел и спортни стоки. Предприятието има разкрити 106 работни места. От 5 години фирмата закупува и работи изцяло с машини, произведени в Германия. Общата стойност, на която възлиза оборудването е 700 хил. лв. В резултат от въведени иновации фирмата е увеличила работните си места с около 7%, а оборотът е нараснал с 9.76%.

    „Рефан България” се занимава с производство на парфюмерия и козметика. Фирмата има 183 работни места. През 2014 тя осигурява дарения на стойност близо 47 хил. евро за храни, учебни пособия, за домове за сираци, училища и фондации в подкрепа на спорта, за културни събития и неправителствени организации. Фирмата развива активна дейност в разработването на проекти, щадящи и оздравяващи природната среда

    Вижте кои компании бяха отличени в отделните категории

    Общо 30 предприятия бяха номинирани. Членството в ГБИТК не беше условие за участие.

    Кои да бъдат наградените тази година реши жури, съставено от представители на Посолството на Германия в България, на Германската агенция за инвестиции и търговия (Germany Trade and Invest), Института за пазарна икономика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, ГБИТК и Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК.

    Критериите за избор са инвестиции и повишаване броя на работните места, увеличение на търговията с Германия (внос или износ), технологични и екологични иновации и решения, реализирани програми, свързани с повишаване квалификацията на служителите; проекти в областта на околната среда; социална ангажираност, други заслуги за развитието на двустранните икономически отношения.

    Очаква се стокообменът между Германия и България за 2014 да достигне пореден рекорд и да надмине оборота от 2013 (5,3 млрд. евро).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове