неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4862 прочитания

    В цялата страна тече проверка на горивата по бензиностанциите

    Проверяват се 11 000 бензин и газ колонки за нарушения, свързани с количеството и качеството на горивата, Българската петролна и газова асоциация подкрепи проверките
    20 август 2015, 09:37 a+ a- a

    В страната се провежда акция срещу некачествени горива, след като вчера по време на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов поиска от компетентните институции да проверят всички колонки за гориво по бензиностанциите в страната. Според Борисов проверка е показала, че 40% от горивото по българските бензиностанции има съдържание на терпентин или високо съдържание на сяра.

    Премиерът също така поиска Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе дали има картел при търговците на гориво в страната. От комисията съобщиха, че имат нужда от време, за да извършат проверката.

    След искането на премиера в Пловдив бе извършена проверка и препломбиране на бензиностанция в Пловдив. В нея участваха и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, ръководството и експерти от Български институт по метрология /БИМ/. При проверката беше установено, че едната от двете колонки на бензиностанцията, която продава дизел, отчита по-голямо количество от реалното. При зареждане в нивомер от 20 л. е установено, че колонката отчита 100 мл. повече от реалното. Колонката е спряна и обозначена със знак „Х“ съгласно глава 4 на Наредбата за контрол на средствата за измерване. Другата колонка на бензиностанцията продаваща бензин е препломбирана.

    Зам.- министър Везиева обясни, че целта на започналото препломбиране е да се засили контролът върху количеството и качеството на горивата. Тя посочи, че на препломбиране подлежат над 11 000 бензин и газ колонки.

    Препломбирането започна след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива. Зам.-председателят на БИМ Паун Илчев поясни, че целта на проверките е да се предотвратят нарушения от типа: отчитане на 60 литра в резервоар за 50литра.

    Илчев обясни, че най-честите нарушения са при честите ремонти на колонки, при които се поставят временни пломби, които не са калибрирани от БИМ.

    От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) разпространиха съобщение, в което изразяват категоричната си подкрепа за проверките и засилването на контрола на качеството, доставките и търговията с течни горива на всички обекти, нефтобази и точки за внос в страната.

    Членовете на асоциацията също така изразяват готовността си да окажат максимално съдействие на Комисията за защита на конкуренцията за поредния секторен анализ на пазара на горива.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години