събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6804 прочитания

    Швейцарска банка въведе отрицателни лихви за вложителите

    От 1 януари 2016 ABS ще таксува вложителите, решили да съхраняват парите си в нея
    27 ноември 2015, 11:08 a+ a- a

    Малката швейцарска банка Alternative Bank Schweiz (ABS), специализирана във финансиране на проекти, свързани с околната среда и социалната сфера, ще направи нещо, което никоя друга търговска банка не е правила – от 1 януари 2016 тя въвежда отрицателни лихви по депозитите на индивидуални клиенти, съобщават световните медии.

    За хората, които вече имат сметки в ABS, лихвата ще е минус 0,125%, а вложителите с депозити над 100 000 швейцарски франка бъдат таксувани с лихва в размер на минус 0,75%.

    Пред AFP Мартин Рюнер, директор на ABS, заявява, че решението на швейцарската централна банка за въвеждане на отрицателни лихви за банките е коствало много пари на ABS – почти цялата годишна печалба за 2014.

    Европейската централна банка (ЕЦБ) въведе за първи път отрицателните лихви през юни 2014 в опит да накара банките да понижат цената на кредитирането и да стимулира потока на пари към реалната икономика. Централната банка на Дания поддържа отрицателни лихви (-0,75%) през по-голямата част от последните 3 години, Швейцарската централна банка въведе отрицателната лихва (-0,75%) през януари тази година, през февруари примерът ѝ бе последван от Швеция (-1,1%).

    „До неотдавна се смяташе, че най-ниският лихвен процент може да е нула, но вече има алтернатива на депозитите – да държите парите си в брой. Дюшеците не таксуват за съхранение на банкноти“, пише The Economist в статия озаглавена „Банкерите срещу дюшеците“. Подробности можете да прочетете тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 13 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 13 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 13 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 15 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години