петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5015 прочитания

    Стамен Янев: 4.5% икономически ръст през 2016 е постижим

    Проекти на стойност над 180 млн. лева с възможност за откриване на над 1 000 нови работни места е сертифицирала БАИ през 2015
    12 януари 2016, 12:20 a+ a- a

    Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ)

    България привлича инвестиции, свързани с изграждането на логистични бази, заводи за производство на автомобилни части, аутсорсинг офиси, проекти в сферата на високите технологии и иновациите. Атрактивни сектори са и балнеологията, туризмът, земеделието и животновъдството. По думите на Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), 12 проекта на стойност над 180 млн. лева и с възможност за откриване на над 1 000 нови работни места е сертифицирала БАИ през 2015.  И към настоящия момент проектите, които БАИ разглежда за сертифициране (около 9 на брой), са точно в такива сфери. Сред приоритетите на Агенцията за тази година са голям автомобилен концерн да започне работа в България или поне да стартират първите стъпки за изграждане на голям автомобилен завод. Вижте още какви приоритети за 2016 очерта Стамен Янев пред Economy.bg:


    Каква беше 2015 за БАИ?

    Г-н Янев, каква беше 2015 за Българската агенция за инвестиции? 
    2015 беше доста интензивна за Българската агенция за инвестиции и смея да твърдя, че това не е само по повод увеличения размер на инвестициите, който наблюдаваме за периода януари-октомври 2015 в сравнение със същия период на 2014, където отчитаме 1,371 млрд. евро размер инвестиции или 37.5% ръст. Също имаше доста интензивна програма по повод довършването на европроект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013“  с цел популяризирането на България като инвестиционна дестинация, така също и участие на различни форуми. Не на последно място, един успех за БАИ е свързан с избирането ни в управителния съвет на Световната асоциация на агенциите за инвестиции. 

    В какви сектори България привлича инвестиции?

    Какви инвестиции привлече България през 2015? 
    Смея да твърдя, че специално в дейността на БАИ отчитаме сертифицирани 12 проекта на стойност над 180 млн. лева и с възможност за откриване на над 1 000 нови работни места. Това представлява сериозен успех за нас, имайки предвид, че почти през цялата 2015 оперирахме, без да имаме възможност за предоставяне на финансови стимули поради забавянето на  приемането на измененията в Закона за насърчаване на инвестициите. Голяма част от проектите са свързани с изграждането на логистични бази, заводи за производство на части за големите автомобилни концерни, аутсорсинг офиси и няколко иновативни проекти в сферата на високите технологии и иновациите.

    Това ли ще бъдат атрактивните сектори и за 2016? 
    И в настоящия момент преписките, които разглеждаме за сертифициране на инвестиции (около 9 на брой), са точно в такива сфери. Също така смея да твърдя, че интересни сектори ще бъдат балнеологията, туризма и земеделието и животновъдството. За съжаление ние като агенция нямаме възможност за прилагане на финансови стимули точно в тези сфери, но предполагам, че със съвместната работа на колегите от Министерство на земеделието  ще могат да бъдат постигнати сериозни резултати. 

    Как върви работата ви с китайските инвеститори? 
    Считам, че китайският интерес е увеличен, споменах за европроекта за популяризиране на България като инвестиционна дестинация. Ние проведохме няколко международни конференции, както и кръгли маси, една част от които в Китай, Шанхай. На големия инвестиционен форум присъства и премиерът Бойко Борисов, което даде допълнителен стимул на нашата работа и предизвика по-голям интерес сред китайските инвеститори. Факт е, че имаме засилена комуникация с китайски компании и те проявят интерес. Една от тези инвестиции вече е в процес на реализация (строителството на завод за фураж в Добрич, бел. р.), очаквам още допълнителни такива през 2016.

    Какво предстои?

    Какви са приоритетите за 2016? 
    Приоритетите за 2016 ще бъдат да продължим интензивната си работа, да бъдем по-активни членове на управителния съвет на Световната асоциация на агенцията за инвестиции. Така или иначе ние отговаряме за Източна Европа и целта ни е да я направим по-разпознаваема за китайския пазар и за големи икономики като САЩ и Южна Америка.

    За България основната ни цел ще бъде да продължим интензивната работа, да спечелим нови проекти по линия на  трансгранично сътрудничество, да стартираме нови проекти, свързани с новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Така че наистина да популяризираме все повече и повече България като инвестиционна дестинация. Да си набележим конкретни цели, примерно голям автомобилен концерн да започне работа в България или поне да стартират първите стъпки за изграждане на голям автомобилен завод. Нищо по-различно от 2015, но с по-голяма интензивност и натовареност както от моя страна, така и от страна на служителите.

    И премиерът заяви ръст на икономиката 4.5%, ние, като основен двигател на икономиката в привличането на инвестиции, следва да гоним тази цел. Виждате, през 2015 имаме ръст 3%, при положение че в началото на годината ЕК ни даваше едва 0,8%. При положение че сме постигнали такъв голям ръст през 2015, считам, че 4,5% е постижим и нашата цел е да бъдем активни участници в постигането на този ръст на икономиката. 

    Какви пречки срещат инвеститорите?

    Какви пречки срещат инвеститорите и какво може да се направи за преодоляването им? Какво е важно за един инвеститор, за да избере България? 
    Определено има и проблеми, въпреки че от формирането през ноември 2014 на настоящето правителство винаги сме говорили, че България е остров на политическа и икономическа стабилност. Но трябва да си признаем, че има и пречки. За инвеститора са важни предвидимост и ниска данъчна ставка. Ние имаме ниска данъчна ставка, но ни липсва предвидимост. По отношение на конкретни проблеми, мога да кажа, че според класацията на Световната банка България е на 38-о място.

    Ние доста конкурентно стоим по отношение стартиране на бизнес, но по достъп на електричество ние сме на 100-о место, по плащане на данъци – на 88-мо място. Факт е, че бяха обособени 10 групи от проблеми, върху които Министерски съвет прие решение през лятото, и се формираха 10 основни работни групи, където наистина да се работи върху премахването на пречките пред инвеститорите. Едно от нещата е плащането на данъците, по-бързото получаване на разрешителни за строеж или лицензиране на дейност и достъпът до електричество. Също е факт, че има проблеми в съдебната система, стоим доста зле като възможност за упражняване на права по даден договор спрямо класацията на Световната банка за правене на бизнес.

    Това са компоненти, които няма начин да не рефлектират върху инвеститорите. Част от нещата са свързани и със създаване на добри условия за получаване на образование, което е адекватно на съвременните икономически търсения и интереси. Вероятно има такива проблеми и ние, като Агенция за инвестиции, сме част от всички възможни работни групи, свързани с преодоляване на определените пречки, намаляване на административната тежест и фокусиране върху това какво да бъде България в следващите 10-15 години. 

    Кои региони в страната са привлекателни за инвеститорите?

    Кои региони в страната са най-предпочитани от инвеститорите? 
    Доста често бизнесът иска да е по-близо до централната администрация. Това предполага по-силно развитие на столицата. Но факт е, че в Пловдив имаме доста сериозна концентрация на индустриални предприятия и Пловдив се оформя като един индустриален център на база активната работа на Агенцията, кмета на Пловдив и частни инвеститори в „Тракия икономическа зона“. Сериозно развитие търпят и Стара Загора, Хасково, нараства интересът и към Северозападна България. Видин е доста изостанал регион и ние се опитваме да насочим инвеститорите и към този регион. Смея да твърдя, че не само София става привлекателна за инвеститорите. Големите градове с активни кметове и визия, насочена към привличането на инвестициите, показват резултати и постигат успехи в тази област. А всяка една инвестиция означава нови работни места и съответно по-добра социална среда за хората в съответните градове. 

    Как отделните общини могат да привличат повече инвестиции?

    Какво могат да направят общините, за да привличат повече инвестиции? 
    В последните 2-3 години насам има възможност всяка една община да приеме своя наредба за насърчаване на инвестициите и ако примерно тези инвестиции не са толкова големи, така че да бъдат подпомогнати от БАИ, то да бъдат подпомогнати на местно ниво. Факт е, че от 364 общини към настоящия момент само 14 имат изготвени такива наредби за насърчаване на инвестициите. И наша основна цел през 2016 е да подпомогнем отделните общини да приемат такъв тип наредби, да ги подпомогнем със знания, придобиване на умения, така че да привличаме инвеститори. Защото едно е да упражняваме административните си задължения, съвсем друго е да боравим с бизнес, и то чуждестранен. Това предполага определен тип умения и ние ще бъдем в услуга на всяка една община, за да може тази политика за насърчаване на инвестиции да намери своите реални измерения на местно ниво, което ще подпомогне и местните хора. 

    Т.е. има механизъм, просто трябва малко повече инициативност? 
    Така е, смея да твърдя, че инвестициите и осъществяването на политиката по инвестиции е колективен спорт и всички заедно, независимо какво правим, можем да работим в тази сфера. Ако учителят си води както трябва уроците, ако съдията си изпълнява задълженията, това със сигурност създава по-голяма предвидимост и сигурност за чуждестранния инвеститор – нещо, което му е необходимо, за да осъществява своите планове. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство