вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7255 прочитания

  Връчиха Наградите на Германската икономика за 2015

  Вижте победителите в отделните категории
  29 януари 2016, 15:35 a+ a- a

  За дванадесета поредна година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) раздаде своите награди. Призовете се връчват в три категории: „Голямо предприятие”, „Малко или средно предприятие” и отворена категория (за проекти, организации и социален ангажимент).

  Отличени тази година с Наградата на Германската икономика бяха: „Бер Хелла Термоконтрол” (BHTC) в категорията „Голямо предприятие”, ScaleFocus за „Малко или средно предприятие” и „Лидл България” в отворената категория.

  През май 2015 BHTC откри завод за производство на автомобилни части и развоен център в България. Компанията произвежда системи за управление на климатици в автомобили. Сред клиентите й са големи автомобилни производители, като Daimler, BMW, Audi, Volkswagen Group, Volvo, Renault, MAN, Volvo, Scania. Инвестицията на BHTC у нас възлиза на 50 млн. лева, за което получи сертификат за инвеститор „Клас А”. За компанията в момента работят 150 души. Още 50 специалисти са заети в развойния център. Плановете са броят на заетите лица в рамките на следващите 5 години да се увеличи с още 300.

  ScaleFocus разработва специализирани софтуерни решения и предоставя технологични услуги. През 2015 фирмата разшири екипа си с още 100 души до 250 служителя. ScaleFocus отвори офис в Мюнхен, като планира в следващите 3 години инвестиции от 1 млн. евро.

  През лятото на 2015 „Лидл България” отново предложи безплатни автобуси, които превозват пътници и велосипедисти до Витоша. Компанията поощрява дарителски жестове на служителите си, които по собствена инициатива са събрали и дарили над 7 000 лв. на домове за деца и социално слаби. Фирмата дарява допълнително около 3 000 лв. за подобни каузи. Съвместно с други фирми „Лидл България” стартира пилотния проект дуално обучение в България. От учебната 2015 / 2016 година една паралелка от Националната финансово – стопанска гимназия в София започна специализирано обучение за сектор „Търговия”.

  Вижте кои компании бяха отличени в отделните категории
  Общо 24 предприятия бяха номинирани за наградите на Германската икономика. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

  Кои да бъдат наградените, реши жури, съставено от представители на Германската агенция за инвестиции и търговия, Българската агенция за инвестиции, Института за пазарна икономика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, медиите, ГБИТК и Консултативния съвет „Индустрия” към ГБИТК.

  Критериите за избор са инвестиции и повишаване броя на работните места, увеличение на търговията с Германия (внос или износ), технологични и екологични иновации и решения, реализирани програми, свързани с повишаване квалификацията на служителите; проекти в областта на околната среда; социална ангажираност, други заслуги за развитието на двустранните икономически отношения.

  Зам.-министърът на икономиката Любен Петров и зам.-посланикът на Германия в България д-р Петер Колб за състоянието на германските инвестиции у нас

  По време на церемонията заместник-министърът на икономиката Любен Петров подчерта, че Германия е един от приоритетните чуждестранни инвеститори в България и заема първо място в българския износ, но второ място в българския внос след Русия. Петров отбеляза, че се е състояла междуправителствена комисия между България и Русия – нещо, което не се е случвало от пет години. „Така че нашите германски приятели трябва да поработят сериозно, тъй като се очаква отново доста сериозен интерес от руски инвеститори към България”, коментира заместник-министърът.
  От своя страна заместник-посланикът на Германия в България д-р Петер Колб посочи, че в сравнение с други страни „културата на посрещане” на чуждестранни инвеститори в България би могла да бъде подобрена. „Предприемачите често ми разказват, как в други страни от Югоизточна Европа те направо биват ухажвани, а тук това им липсва”, отбеляза Колб.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година