сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5479 прочитания

  Първи сме в света по брой био пчелни семейства

  Силният ръст на био пчеларството започва през 2011 и до 2014 броят на семействата нараства близо четири пъти
  15 април 2016, 14:22 a+ a- a

  България е на първо място в света по брой пчелни семейства, отглеждани по биологичен начин. Това става ясно от последното издание на The World of Organic Agriculture 2016, изготвено от Изследователския институт за органично земеделие (FiBL).

  Общо 179 106 са пчелните семейства в България, които се отглеждат по биологичен начин. Вижте топ 10 на страните с най-голям брой био пчелни семейства в света по данни на FiBL: 

   

  Силният ръст на био пчеларството започва през 2011 и до 2014 броят на семействата нараства близо четири пъти, показват изчисленията на българската фондация „ИнтелиАгро“ по повод първото ни място в класацията. От 5-8% в края на изминалото десетилетие, делът на био пчеларството в сектора вече е 1/4.

  Резултатът определено е впечатляващ, но когато стигнем до данните за произведения мед, нещата вече не изглеждат толкова розово, обясняват оттам. Въпреки многократния ръст в дела на био кошерите, количествата органично произведен мед остават на относително стабилни нива през почти всички от последните 9 години – както като абсолютно количество, така и като дял - между 15 и 20% от общото производство.

   

  Според „ИнтелиАгро“ засиленият интерес към био пчеларството се дължи основно на акцента върху биологичното производство в Общата селскостопанска политика на ЕС. Подпомагането се осъществява основно по линия на Програмата за развитие на селските райони. Механизмът на единно плащане на пчелно семейство, при който стопаните са длъжни да осъществяват заявената дейност в продължение на поне 5 години, действаше още през първия програмен период – 2007-2013. Ставката по мярка 214 „Агроекологични плащания“ бе в размер 18,4 евро, независимо дали стопанството е сертифицирано или в преход. След 2014 подкрепата за биопроизводството се обособи в отделна Мярка 11, а плащанията за био пчеларство бяха диференцирани и нараснаха с най-голям процент, в сравнение с другите направления.

  Помощта за едно пчелно семейство в преход стана 35 евро, а за вече сертифицирано – 25 евро. Така едно стопанство от 125 кошера в преход – колкото е горната граница, за да се класифицира то като малко, може да получи 4 375 евро единствено по мярка 11 без значение колко мед ще произведе.

  Друг, макар и временен фактор, който стимулира интереса, бе въвеждането на биологичното производство като един от ключовите критерии за оценка на проекти по инвестиционната мярка от ПРСР – 4.1 – за инвестиции в земеделските стопанства. Това важеше за първия прием по подмярка 4.1, където биопроизводството имаше тежест при оценяването равна на тази на критерия за чувствителен сектор. Точките по този критерий се получаваха както от сертифицирани, така и от производители в преход. Така формулираните условия и силната конкуренция между проектните предложения провокираха кандидати да започнат процедура по сертификация, единствено за да си осигурят по-добри шансове за одобрение на проекта.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  САЩ се отказаха от отнемането на визи на студенти, ако се обучават изцяло онлайн
  Решението бе оспорвано в съда от Харвард, MIT, 18 щата и над 10 технологични компании, включително Google, Facebook и Twitter
  преди 39 минути
  ЕС съкрати списъка на страните, за които ще отвори границите си
  От списъка са изключени Сърбия и Черна гора
  преди 2 часа
  МВнР представи интерактивна карта с актуална информация за пътуването по света
  Тя предоставя информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от Covid-19
  преди 2 часа
  БНБ утвърди удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията
  Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките се удължава до 31 март 2021 г.
  преди 2 часа
  234 нови случая на Covid-19 в страната
  Общо заболелите са 7645