четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7473 прочитания

    Първи сме в света по брой био пчелни семейства

    Силният ръст на био пчеларството започва през 2011 и до 2014 броят на семействата нараства близо четири пъти
    15 април 2016, 14:22 a+ a- a

    България е на първо място в света по брой пчелни семейства, отглеждани по биологичен начин. Това става ясно от последното издание на The World of Organic Agriculture 2016, изготвено от Изследователския институт за органично земеделие (FiBL).

    Общо 179 106 са пчелните семейства в България, които се отглеждат по биологичен начин. Вижте топ 10 на страните с най-голям брой био пчелни семейства в света по данни на FiBL: 

     

    Силният ръст на био пчеларството започва през 2011 и до 2014 броят на семействата нараства близо четири пъти, показват изчисленията на българската фондация „ИнтелиАгро“ по повод първото ни място в класацията. От 5-8% в края на изминалото десетилетие, делът на био пчеларството в сектора вече е 1/4.

    Резултатът определено е впечатляващ, но когато стигнем до данните за произведения мед, нещата вече не изглеждат толкова розово, обясняват оттам. Въпреки многократния ръст в дела на био кошерите, количествата органично произведен мед остават на относително стабилни нива през почти всички от последните 9 години – както като абсолютно количество, така и като дял - между 15 и 20% от общото производство.

     

    Според „ИнтелиАгро“ засиленият интерес към био пчеларството се дължи основно на акцента върху биологичното производство в Общата селскостопанска политика на ЕС. Подпомагането се осъществява основно по линия на Програмата за развитие на селските райони. Механизмът на единно плащане на пчелно семейство, при който стопаните са длъжни да осъществяват заявената дейност в продължение на поне 5 години, действаше още през първия програмен период – 2007-2013. Ставката по мярка 214 „Агроекологични плащания“ бе в размер 18,4 евро, независимо дали стопанството е сертифицирано или в преход. След 2014 подкрепата за биопроизводството се обособи в отделна Мярка 11, а плащанията за био пчеларство бяха диференцирани и нараснаха с най-голям процент, в сравнение с другите направления.

    Помощта за едно пчелно семейство в преход стана 35 евро, а за вече сертифицирано – 25 евро. Така едно стопанство от 125 кошера в преход – колкото е горната граница, за да се класифицира то като малко, може да получи 4 375 евро единствено по мярка 11 без значение колко мед ще произведе.

    Друг, макар и временен фактор, който стимулира интереса, бе въвеждането на биологичното производство като един от ключовите критерии за оценка на проекти по инвестиционната мярка от ПРСР – 4.1 – за инвестиции в земеделските стопанства. Това важеше за първия прием по подмярка 4.1, където биопроизводството имаше тежест при оценяването равна на тази на критерия за чувствителен сектор. Точките по този критерий се получаваха както от сертифицирани, така и от производители в преход. Така формулираните условия и силната конкуренция между проектните предложения провокираха кандидати да започнат процедура по сертификация, единствено за да си осигурят по-добри шансове за одобрение на проекта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 56 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.