вторник, 07 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4583 прочитания

  Държавата с рекордни разходи за ИТ през 2015

  Сключени са били 396 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер на стойност 86.2 милиона евро, сочи анализ на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.
  06 юни 2016, 14:31 a+ a- a

  Българската държава и правителство с исторически рекордни разходи за ИТ по Закона за обществените поръчки (ЗОП) през 2015. Това сочи XVI-то годишно изследване на агенцията CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. 

  Според анализа, през миналата година са сключени 396 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер на стойност 86.2 милиона евро (95.6 милиона долара). Тези договори са подписани от 74 правителствени и държавни ведомства в България. Цифрите показват, че 2015 година поставя исторически рекорд за целия период на съществуване на ЗОП, според данните на агенцията CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

  По отношение на обема на вложените средства в ИТ по ЗОП за 2015, Топ 3 сред 74-те възложители са Министерския Съвет на РБ, Министерството на финансите и Държавен фодн Земеделие.

  По отношение на броя на сключени договори, CBN определя Топ 3 сред 74-те възложители по следния начин -  Национален Осигурителен Институт (НОИ), Национална и Районни здравноосигурителни каси (НЗОК, РЗОК) и Национална Агенция за Приходите (НАП).

  70 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер пък са подписали 16 университета през 2015 година на обща стойност 2.93 милиона евро. Най-активни са били Университет за Национално и Световно Стопанство (УНСС) - София, Аграрен университет - Пловдив, Софийски университет "Св. Климент Охридски".

  Изследването на CBN сочи също, че 21 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер за 2015 са подписали 12 болнични заведения. Най-големи възложители по ЗОП през годината в сектора са  СБАЛ по Онкология (СБАЛО) ЕАД - София, Пета МБАЛ – София ЕАД и Болница Лозенец-София.

  Общинските и областна администрации пък са подписали общо 71 договора по ЗОП за ИТ на обща стойност 3.13 милиона евро (3.46 милиона долара) - далеч от историческия рекорд през 2014 година.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Почти 175 000 фирми у нас без дейност от началото на 2020
  След 20 дни се преустановява работата на сайтовете на Имотен регистър, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел
  преди 11 часа
  Дронове осветиха небето на Сеул с коронавирус послания (Видео)
  Около 300 дрона се включиха в шоуто с цел борба с Covid-19
  преди 11 часа
  Инвестициите в здравеопазване в Европа с 44% спад
  Новите европейски правила създават враждебна среда за чуждестранните инвеститори в здравеопазването
  преди 12 часа
  Туристи влизат в Гърция само през ГКПП „Кулата“
  Граничен пункт „Златоград“ е затворен и в двете посоки, останалите кпп-та пропускат само товарен трафик и сезонни работници
  преди 12 часа
  ЕК предоставя на CureVac 75 млн. евро за ваксина
  През юни компанията е започнала фаза 1 на клиничното изпитване на ваксина срещу Covid-19
  преди 12 часа
  Български екип е много близо до откриване на лекарство за коронавирус
  Става дума за противопаразитния препарат Ивермектин