четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5270 прочитания

    Държавата с рекордни разходи за ИТ през 2015

    Сключени са били 396 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер на стойност 86.2 милиона евро, сочи анализ на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.
    06 юни 2016, 14:31 a+ a- a

    Българската държава и правителство с исторически рекордни разходи за ИТ по Закона за обществените поръчки (ЗОП) през 2015. Това сочи XVI-то годишно изследване на агенцията CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. 

    Според анализа, през миналата година са сключени 396 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер на стойност 86.2 милиона евро (95.6 милиона долара). Тези договори са подписани от 74 правителствени и държавни ведомства в България. Цифрите показват, че 2015 година поставя исторически рекорд за целия период на съществуване на ЗОП, според данните на агенцията CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

    По отношение на обема на вложените средства в ИТ по ЗОП за 2015, Топ 3 сред 74-те възложители са Министерския Съвет на РБ, Министерството на финансите и Държавен фодн Земеделие.

    По отношение на броя на сключени договори, CBN определя Топ 3 сред 74-те възложители по следния начин -  Национален Осигурителен Институт (НОИ), Национална и Районни здравноосигурителни каси (НЗОК, РЗОК) и Национална Агенция за Приходите (НАП).

    70 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер пък са подписали 16 университета през 2015 година на обща стойност 2.93 милиона евро. Най-активни са били Университет за Национално и Световно Стопанство (УНСС) - София, Аграрен университет - Пловдив, Софийски университет "Св. Климент Охридски".

    Изследването на CBN сочи също, че 21 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер за 2015 са подписали 12 болнични заведения. Най-големи възложители по ЗОП през годината в сектора са  СБАЛ по Онкология (СБАЛО) ЕАД - София, Пета МБАЛ – София ЕАД и Болница Лозенец-София.

    Общинските и областна администрации пък са подписали общо 71 договора по ЗОП за ИТ на обща стойност 3.13 милиона евро (3.46 милиона долара) - далеч от историческия рекорд през 2014 година.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС