понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9145 прочитания

    Ангелкова: Рекорден сезон за българския туризъм

    Това е най-силният летен сезон за България от 1992 насам, откакто се води статистика за чуждестранните туристи у нас, обясни министърът на туризма
    30 септември 2016, 11:26 a+ a- a

    Тазгодишният летен сезон е най-успешният от 1992 година насам – откакто има данни за посещенията на чуждестранни туристи у нас. Това заяви пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

    Според равносметката от април до август страната ни е посетена от над 5 милиона чуждестранни туристи. За сравнение предходните години са между 5-5,1 млн. От януари до август техният брой е над 6 милиона, което е увеличение от 15,7% в сравнение със същия период на миналата година.


    Има ръст на българите, които почиват в чужбина. В Гърция са почивали 24,2% повече българи отколкото през 2015, в Италия ръстът е 18%, Испания – 14%.

    От друга страна в месеците юни-август над 420 хиляди гърци са посетили България с цел туризъм. Това са малко над 10% ръст спрямо лятото на 2015. От друга страна в същия период 398 хил. българи са посетили Гърция, което означава, че гърците у нас са били повече отколкото българите в Гърция, обясни Ангелкова.


    Според министъра на туризма най-важното е, че страната ни си е върнала доверието като предпочитана туристическа дестинация. Основно ръстът е от Германия, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Гърция и Румъния.

    Ангелкова обясни, че при срещите си с големи туроператори договаря с тях ръст на туристите за Лято 2017, за да може България да се утвърди като устойчива туристическа дестинация, а също така да се разширят и „крилата на сезона“.


    В периода януари-юли 2,1 млн. българи са посетили вътрешността на страната и са реализирани нощувка. Това е 11% ръст спрямо миналата година. Ангелкова уточни, че България имай-висок ръст на вътрешния туризъм с реализирана минимум 1 нощувка, спрямо всички останали страни-членки на ЕС.

    Най-посещаваният културно-исторически паметник в страната е Рилският манастир. Сред градовете с най-голям ръст на този вид туризъм са Пловдив, Велико Търново и Габрово.

    Прогноза за предстоящия зимен сезон ще може да се даде в края на октомври месец, уточни министър Ангелкова. Въпреки това, тя каза, че очаква запазване на положителната тенденцията от миналия сезон (+4,1% ръст).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 3 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 4 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 4 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР