четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7304 прочитания

    България трябва да създаде стимули за скандинавските инвестиции

    Александър Рей, президент на скандинавската ИТ аутсорсинг асоциация, пред Economy.bg
    18 октомври 2016, 08:34 a+ a- a

    Колко позната е България като аутсорсинг дестинация на скандинавските компании и имат ли те интерес да изнесат проекти към страната ни – по тези и други теми разговаряхме с Александър Рей, президент на скандинавската ИТ аутсорсинг асоциация. Той участва в годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация, която за първи път се проведе в София.

    Има ли скандинавски компании с интерес да аутсорсват в България?

    Александър, познават ли скандинавските страни България като аутсорсинг дестинация?
    Наясно са. Централна и Източна Европа (ЦИЕ) все повече се утвърждава като център за разработване на софтуер. Така че да, познаваме българската икономика и аутсорсинг пазара. Нашите членове представляват пазар от 20 млрд. евро и много от тях аутсорсват. Като цяло, защото населението на нашите страни е малко и да се намерят достъпни квалифицирани кадри е доста трудно. Скандинавските компании не са чак толкова ангажирани с ИТ аутсорсинг. Те предпочитат да работят с по-малки, нишови компании, което според мен е добре за България.

    Има ли вече скандинавски компании, които вече аутсорсват в България?
    Има няколко, чиито имена не мога да спомена без тяхно разрешение. Знам за няколко големи норвежки компании, които присъстват тук или имат центрове за разработване на софтуер тук. Те имат много силни партньорства в България – в обществения сектор, морската, петролната и газовата индустрия.

    Има ли такива, които имат конкретен интерес да аутсорсват в България?
    Смятам, че българските власти трябва да разяснят малко повече какви са възможностите тук. Като цяло България е една относително нова аутсорсинг дестинация за скандинавските страни. Знам, че спечелихте Европейската награда за най-добра аутсорсинг дестинация за 2015. Но България е относително малка страна и има нужда да се промотира повече като аутсорсинг дестинация. Защото голяма част от проектите се преместват от offshore (далечни страни като Китай и Индия) към nearshore (близки страни в Източна Европа) локации. Затова смятам, че това е добър момент за ЦИЕ страните, особено що се отнася до ИТ аутсорсинга.

    Компании от кои скандинавски страни и от кои сектори биха имали интерес да аутсорсват у нас?

    Какъв тип аутсорсинг би представлявал интерес за скандинавските компании?
    По-скоро разработване на мобилни приложения.

    Компании от кои сектори биха имали интерес да аутсорсват у нас?
    Компании от телеком индустрията например.

    Компании от кои скандинавски страни биха имали интерес да аутсорсват в България?
    Норвегия е много развит аутсорсър. Бих казал, че страната е гореща точка. Швеция, Финландия, Дания и Исландия също са големи аутсорсъри. Норвегия обаче би била сред топ скандинавските страни, които аутсорсват тук.

    За потенциала на България да привлече скандинавски компании

    Къде е България в сравнение с другите страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като аутсорсинг дестинация?
    Полша е голям пазар за скандинавските страни до голяма степен заради културната си съвместимост, географската близост, добрите транспортни връзки. Популярността на България като аутсорсинг дестинация сред скандинавските страни, а и не само, също расте.

    Как оценявате потенциала на България за развитие на аутсорсинг индустрията?
    Няколко важни фактора могат да се очертаят. На първо място скандинавските страни намират доста по-сериозно културно сходство с България като nearshore дестинация, отколкото с offshore дестинациите. Друг важен фактор е образованието – колко хора тук завършват висше образование, дали те остават в страната, или отиват в чужбина, дали правителството инвестира в този ресурс. Политическата стабилност в България също е много важен фактор. Но за мен най-важното е колко квалифицирани специалисти има тук. Ние аутсорсваме, за да привлечем таланти, а не да понижаваме разходи.

    Какво трябва да направят властите, за да стане България привлекателно място за аутсорсинг за скандинавските компании?
    Да се създадат стимули, за да инвестират скандинавски компании тук.

    Какъв тип стимули?
    Данъчни стимули. Подкрепа по отношение на намирането на точния доставчик. Правителството може да изгради екип или структура на място, които да подпомагат скандинавските компании да намерят точните партньори в България. Това според мен е ключово.

    Едно от предизвикателствата пред българската аутсорсинг индустрия е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Какво бихме могли да направим в това отношение?
    Две възможности. Едната – да привлечете повече чуждестранни студенти и да се опитате да ги убедите да останат тук. Другата да инвестирате повече в образование и в специализация на кадрите.

    За бъдещето на аутсорсинга

    Какво е бъдещето на аутсорсинг индустрията в ерата на автоматизацията?
    Не смятам, че тя ще бъде заплаха за работните места. Идеята на RPA (Robotic process automation) или роботизираните системи за автоматизацията на процеси е да поеме от хората досадната работа. Според мен RPA всъщност създава повече работни места.

    Какъв тип работни места?
    Работни места, изискващи креативност.

    Какво ще стане с хората, които загубят работните си места заради автоматизацията и не са креативни?
    Ако човек загуби работата си в резултат на RPA, мисля, че е негова отговорност да разбере, че RPA е реалност и може би той трябва да се опита да се преквалифицира.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки