сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1261 прочитания

    GfK: В икономически план Европа се развива положително

    Въпреки това не се наблюдава увеличаване на икономическите очаквания, сочи анализът на GfK
    21 октомври 2016, 13:31 a+ a- a

    В икономически план Европа се развива положително. Това показва проучване на GfK относно потребителския климат в Европа през третото тримесечие на 2016.

    Данните от изследването сочат, че почти всички държави съобщават за икономически растеж, в някои случаи с много впечатляващи резултати. Това се повлиява и от нивата на безработицата. В повечето държави заетостта се увеличава, а безработицата намалява.

    Тези положителни аспекти обаче не водят до фундаментално увеличаване на икономическите очаквания и на очакванията за доходите сред потребителите, отчита изследването. Покупателната склонност също не винаги следва общото икономическо развитие на всяка държава, уточняват от GfK.

    В началото на третото тримесечие най-обсъжданият международен въпрос е решението на британците за напускане на ЕС. В отделните европейски държави дискусиите са доминирани основно от специфични местни теми. Икономическите очаквания и очакванията по отношение на доходите, както и показателите за покупателна склонност не се развиват еднакво в различните части на Европа. Най-общо потребителският климат в ЕС-28 спада от 13,1 пункта на 12,3 пункта от юни до септември 2016.

    В почти всички европейски държави и по-специално в Обединеното кралство, разбира се, потребителското доверие и най-вече икономическите очаквания спаднаха, в някои случаи драматично. Потребителският климат в ЕС-28 спадна от 13,1 пункта през юни до 10 пункта през юли. До септември той се възстанови до 12,3 пункта. Още през август обаче дискусиите за Брекзит значително се уталожиха в цяла Европа и в отделните държави доминираха специфични местни теми. Според GfK последствията от Брекзит върху настроението на европейските потребители ще могат да се прогнозират по-точно, едва след като преговорите започнат и излизането на Обединеното кралство наближи.

    В момента и други специфични за отделни държави въпроси са на дневен ред. Това важи и за общата несигурност. Сред темите са продължаващата война в Сирия, терористичните атаки във Франция и Германия, повишаването на влиянието на десните популистки партии в избори и референдуми и предстоящите президентски избори в САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 1 ден
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места