събота, 22 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2151 прочитания

  Проф. Мотошиге Ито: Имаме нужда от жизнена стратегия

  За иновациите, фиксирания минимален доход и застаряващото население вижте какво сподели японският икономист пред Economy.bg
  24 октомври 2017, 17:47 a+ a- a

  „Трябва да се възползваме от технологиите в името на един по-добър живот“, разказва ни проф. Мотошиге Ито. По думите му именно иновациите са тези, които могат да изтласкат топ икономиките в света отвъд порочния кръг на стагнацията. Проф. Мотошиге Ито е автор на няколко книги и десетки публикации на тема икономика. До 2009 е бил декан на Факултета по икономика в Университета в Токио, а понастоящем преподава във Факултета по международни социални науки в университета „Гакушуин“.

  Срещнахме се с него по повод лекция, организирана съвместно от Българската търговско-промишлена палата и посолството на Япония. Вижте какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

  Проф. Ито, във Вашата лекция споменахте, че най-развитите икономики в света системно изпадат в стагнация и че това е проблем. Има ли решение този проблем според Вас?
  Да, развитието на технологиите. Ако погледнете индустриите: финансовият пазар се преориентира към съчетаване на финанси и технологии; продажбите на дребно са доминирани от онлайн търговията; споделянето на работна сила стана изключително важно; в медицинската сфера – възстановяването на човешкото тяло, информацията са много важни. Всички прогресираме с технологиите. Може да си представите колко бързо се случват промените. Трябва да се възползваме от технологиите в името на един по-добър живот.

  Как ще изглежда световната икономика след 40-50 години според Вас?
  Трудно е да се прогнозира, но на студентите си казвам, че големите промени са минало. През 18-и век е имало индустриална революция в Обединеното кралство, която впоследствие обхванала целия свят. Машините изместили хората, които полагали ръчен труд. От работници хората станали служители. В наши дни заради информационните технологии работата на много хора бе поета от машини. Така че трябва да се насочим към нови професии. Трябва да се опитваме да правим неща, които машините не могат. Въпрос на адаптиране е. След 40 години най-вероятно ще разчитаме още повече на информационните технологии и роботите и ще се занимаваме с неща, които само хората могат да правят. Дано това означава по-добър живот за нас.

  Какво мислите за идеята за въвеждане на фиксиран минимален доход?
  Ако се загледате много внимателно кои са хората, които прокарват идеята за фиксиран минимален доход, това са представители на крайното ляво или дясно политическо пространство. Те продпочитат тази идея, защото е просто решение и звучи добре. Но ако погледнете към реалността, към обществото, около фиксирания минимален доход има и много проблеми. Какъв стимул ще имат хората да работят? Как ще материализирате усещането за принос към обществото?  Дискусиите по въпроса за фиксирания минимален доход трябва да продължат. Ако е възможно, можем да приложим частично идеята. Но трябва да бъдем много внимателни, защото това засяга основите на обществото и може да предизвика неочаквани последствия.

  Какви са нагласите в Япония по този въпрос?
  Не сме дискутирали идеята за въвеждане на фиксиран минимален доход. Японската система третира добре бедните хора. Има много канали за предоставяне на помощ за тези хора, така че няма необходимост от въвеждането на такава мярка.

  А каква е стратегията ви за справяне с проблема на застаряващото население?
  Към момента хората се пенсионират на възраст около 60-65 години. Но японците живеят дълго и доживяват средно до 90-95 години. Не е много реалистично да се очаква човек да не работи от 65 до 90. Така че трябва да има някакъв вид промяна в модела, в начина на живот. Трябва да има повече обучения за хората, които са на 40-50 години. Така биха имали по-голям шанс да имат работа. Поне някои от тях. Може да се каже, че направихме постепенен преход. Има една много известна книга, написана от Линда Гратън, професор по управленска практика в London Business School – „Жизнена стратегия“. От това имаме нужда – от жизнена стратегия.

  За иновациите, фиксирания минимален доход и застаряващото население вижте какво сподели японският икономист пред Economy.bg
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Ocado Technology отвори нов софтуерен център в София
  Плановете са да се утрои екипът от софтуерни специалисти
  преди 1 ден
  130 млн. евро. са немските инвестиции у нас за първото полугодие
  Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България
  преди 1 ден
  Подготвяме кампания за привличане на туристи от Китай
  Официалният туристически портал на България ще бъде достъпен и на китайски език
  преди 1 ден
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията