вторник, 25 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2700 прочитания

  Настигаме Запада по доходи през 2042

  При запазване на настоящите темпове на растеж, за малко повече от две десетилетия всички нови страни членки ще надминат 90% от средния БВП на човек в ЕС, сочи доклад на Отворено общество
  10 май 2018, 13:50 a+ a- a

  Доходите в България ще достигнат 90% от средноевропейските до 2042, ако страната запази темповете на растеж от последните години. Това се посочва в доклад на институт "Отворено общество" с автор Георги Ангелов.

  Авторът прави уговорката, че 90% е ниво, при което различията в доходите ще са достатъчно ниски и все по-незабележими. Когато Източна Европа се приближи към доходи от 90% от средните в ЕС ще изчезнат редица социални и демографски проблеми – като например икономическата миграция от новите страни към старите страни членки на ЕС.

  Настигането в доходите зависи от два фактора: начално ниво на БВП и темп на икономически растеж на човек от населението (в новите и старите страни членки), се отбелязва в анализа. 

  България ще преодолее големите различия в доходите спрямо средните за ЕС в рамките на 24 години, стига да запази настоящите темпове на икономически растеж, се подчертава в доклада. 

  Ангелов отбелязва, че посочените срокове не са нито гарантирани, нито сигурни. Те зависят от поддържане на настоящите темпове на икономически растеж. Без продължаващи реформи темповете на растеж значително ще намалеят. Обратно, страни като Хърватия и България имат реален шанс да се присъединят към по-бързата група и да постигнат целта до 2035  – необходимо им е малко ускорение на икономическия растеж, около половин процент годишно. Това е напълно постижимо при поддържане на високо темпо на реформи, подкрепа от структурните фондове и продължаваща интеграция – включително в Шенген и Еврозоната.

  Чехия ще е първата страна, която ще постигне 90% от европейските доходи – тя още през 2016 е на ниво 88% от средното в ЕС и е съвсем близо до целта като при настоящите темпове на растеж ще я постигне през тази година. Словения е на второ място – ще й трябват още 3 години, а на Литва и Словакия – съответно 7 и 8 години при запазване на текущите темпове на растеж. За Румъния ще е нужно поне десетилетие и то ако успее да запази настоящите си извънредни темпове на икономически растеж, което е малко вероятно. При запазване на темповете на растеж, Латвия, Полша, Естония и Унгария ще достигнат 90% от европейския доход до 2030 - 2035.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  ЕК отпусна $232 млн. за борба с коронавируса
  Допълнителни средства ще се отпуснат на страните-членки, както и за проучвания, които да помогнат за по-бързата диагностика и лечение на COVID-19
  преди 17 часа
  Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на България
  Дългосрочният кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута е ‘BBB’ с положителна перспектива
  преди 18 часа
  Morgan Stanley купува E-trade
  Сделката е на стойност $13 милиарда
  преди 21 часа
  Daimler „сериозно засегната“ от коронавируса
  Компанията съобщи още, че може да не успее да отговори на новите стриктни мерки за въглеродни емисии в ЕС
  преди 21 часа
  Shopify се присъедини към Libra Association
  Криптовалута на Facebook е разработена, така че да трансферира средства между портфейли с минимални такси
  преди 22 часа
  Пробите на починалия у нас британец са отрицателни
  56-годишният Юнг Бонг за последно е бил в Китай през 2018 година