неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3071 прочитания

  Настигаме Запада по доходи през 2042

  При запазване на настоящите темпове на растеж, за малко повече от две десетилетия всички нови страни членки ще надминат 90% от средния БВП на човек в ЕС, сочи доклад на Отворено общество
  10 май 2018, 13:50 a+ a- a

  Доходите в България ще достигнат 90% от средноевропейските до 2042, ако страната запази темповете на растеж от последните години. Това се посочва в доклад на институт "Отворено общество" с автор Георги Ангелов.

  Авторът прави уговорката, че 90% е ниво, при което различията в доходите ще са достатъчно ниски и все по-незабележими. Когато Източна Европа се приближи към доходи от 90% от средните в ЕС ще изчезнат редица социални и демографски проблеми – като например икономическата миграция от новите страни към старите страни членки на ЕС.

  Настигането в доходите зависи от два фактора: начално ниво на БВП и темп на икономически растеж на човек от населението (в новите и старите страни членки), се отбелязва в анализа. 

  България ще преодолее големите различия в доходите спрямо средните за ЕС в рамките на 24 години, стига да запази настоящите темпове на икономически растеж, се подчертава в доклада. 

  Ангелов отбелязва, че посочените срокове не са нито гарантирани, нито сигурни. Те зависят от поддържане на настоящите темпове на икономически растеж. Без продължаващи реформи темповете на растеж значително ще намалеят. Обратно, страни като Хърватия и България имат реален шанс да се присъединят към по-бързата група и да постигнат целта до 2035  – необходимо им е малко ускорение на икономическия растеж, около половин процент годишно. Това е напълно постижимо при поддържане на високо темпо на реформи, подкрепа от структурните фондове и продължаваща интеграция – включително в Шенген и Еврозоната.

  Чехия ще е първата страна, която ще постигне 90% от европейските доходи – тя още през 2016 е на ниво 88% от средното в ЕС и е съвсем близо до целта като при настоящите темпове на растеж ще я постигне през тази година. Словения е на второ място – ще й трябват още 3 години, а на Литва и Словакия – съответно 7 и 8 години при запазване на текущите темпове на растеж. За Румъния ще е нужно поне десетилетие и то ако успее да запази настоящите си извънредни темпове на икономически растеж, което е малко вероятно. При запазване на темповете на растеж, Латвия, Полша, Естония и Унгария ще достигнат 90% от европейския доход до 2030 - 2035.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  преди 2 дни
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  17 септември 2021, 14:01
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден