петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  457 прочитания

  ЕК очаква стабилен икономически растеж в България

  Брюксел прогнозира повишение на инфлацията у нас
  12 юли 2018, 15:35 a+ a- a

   

  Европейската комисия (ЕК) запази прогнозата си от пролетта за ръста на българската икономика през тази и следващата година. В лятната междинна икономическа прогноза за 2018 Брюксел посочва, че икономиката на страната ще нарасне с 3.8% през 2018 и с 3.7% през 2019, като основен двигател ще бъде местното търсене.

  Според ЕК повишените заплати са дали тласък на частното потребление, а възобновеното използване на еврофондове е допринесло за растежа в публичните инвестиции.

  Положителното развитие на пазара на труда и планираното увеличение на заплатите в държавния сектор ще допринесе за продължително увеличение на частното потребление.

  Очаква се растежът на инвестициите също да е голям заради възобновеното усвояване на европейски фондове, но и благодарение на засилените инвестиции в частния сектор.

  В същото време нетният принос на износа за БВП се очаква да бъде отрицателен. Макар че силното външно търсене може да подобри увеличението на износа, силното вътрешно търсене и инвестиции означават, че вносът ще продължи да задминава износа.

  Натискът върху цените се засилва през пролетните месеци като резултат от рязкото поскъпване на петрола и вторичния му ефект върху цените на храните. Очаква се инфлацията да се ускори до 2% през 2018, преди да се забави до 1.8% през 2019.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 44 минути
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  преди 23 часа
  Airbnb обеща по-голяма прозрачност на цените си
  Платформата се съгласи да изпълни исканията на ЕК