четвъртък, 24 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1040 прочитания

  Над 8200 работни места ще бъдат разкрити в автомобилния бранш у нас

  Темповете на нарастване в автомобилния сектор задминават тези на ИКТ сектора
  12 юли 2018, 16:47 a+ a- a

   

  От началото на 2016 са сертифицирани 10 проекта и е създадена подходяща нормативна рамка за още един. Инвестиционните проекти са в сферата на автомобилостроенето и са на стойност 300 млн. лв., като създават над 8 200 нови работни места. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в дискусия на тема „ДА! На Българското автомобилостроене“, организирана от в-к „Стандарт“.

  Борисов подчерта, че износът на бранша също се увеличава, като за периода януари – април 2018 е 512 млн. лв. и съставлява 4% от общия износ на страната.

  Над 170 фирми оперират в България, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди, това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него. Борисов беше категоричен, че темповете на нарастване в автомобилния сектор задминават тези на ИКТ сектора. Прогнозата на автомобилния сектор е, че над 45 хил. нови работни места ще бъдат необходими в следващите години.

  „Министерството на икономиката, по линия на Закона за насърчаване на инвестициите, може да подпомогне обучението на кадри и персонал за индустрията“, допълни зам.-министър Борисов. Икономическият заместник-министър изтъкна, че автомобилостроенето е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в България.

  По думите му за периода 2005 - юли 2018 само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 млрд. лв., като генерираната заетост по тях е 13 хил. нови работни места.

  „Годината започнахме със стартиране на проектите на „Самарм“, Самоков, за производство на бронирани автомобили, „ВИТТЕ Аутомотив България“ в гр. Русе за 308 работни места и 12 млн. лева инвестиция, „Одело Фарба България“ гр. Пловдив за 338 работни места и 62 млн. лв. инвестиция и „Леони“ в гр. Плевен 2 хил. работни места и 64 млн. лв. инвестиция. Водим преговори за производство на електро камиончета в България, също така разговаряме с няколко компании за асемблиране на електробуси. Информирани сме и за конкретен проект за доставка на електробуси за областен град, с които компанията да оперира за 7 години, след което да ги предостави на общината, като тенденцията е тази компания да изгради и завод в страната. Не на последно място, имаме запитвания за асемблиране на трактори. Нашата основна цел е изграждането R&D център за автомобилната индустрия в сферата на автономните автомобили и електромобили“, подчерта икономическият зам.-министърът.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  София обсъжда с Берлин присъединяване към платформата Start Alliance
  Целта на Start Alliance е да подпомага глобалния растеж на стартъпите
  преди 56 минути
  преди 1 час
  Джак Ма: Технологиите могат да доведат до трета световна война
  Винаги наемам хора, които са по-умни от мен, отбеляза основателят на Alibaba
  преди 3 часа
  Протест на гръцките фермери блокира днес ГКПП „Кулата"
  Възможно е образуване на колони от чакащи автомобили