петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2154 прочитания

    БСК: Чуждестранните инвестиции у нас са спаднали 10 пъти за 10 години

    Нестабилната икономическа ситуация в Турция и спадът на турската лира могат да доведат до допълнително нарастване на турските инвестиции у нас
    28 август 2018, 13:47 a+ a- a

    Драстичен спад на чуждестранните инвестиции у нас за периода 2007-2017 отчете Българската стопанска камара (БСК).

    За разглеждания 10-годишен период преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017, а като процент от БВП от 28% през 2007 намаляват до 2% през 2017, сочи анализът на БСК.

    „Вече дори средствата от емигрантите са повече от ПЧИ“, каза изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев при представянето на данните. „Вярно е, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, но това не е достатъчна предпоставка за привличане на външен ресурс. До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат“, каза още  Радев.

    Зам.-председателят на БСК Камен Колев подчерта, че оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП. Според зам.-председателя на БСК, най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги. Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства. Не на последно място, важно за всеки инвеститор е осигуряването на качествена инфраструктура".

    Данните сочат, че общият обем на инвестициите в България в периода 2007-2017 остава сравнително константен – около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008, когато достигат до 24 млрд. лв. Делът на местните инвестиции в общия обем на инвестициите драстично нараства при успореден срив на чуждестранните инвестиции.

    На фона на драстичния спад на ПЧИ, българските инвестиции зад граница остават непроменени като обем през разглеждания 10-годишен период и са в размер на около половин млрд. лв. годишно.

    За периода 2007-2017 годишният поток на нетните чуждестранни инвестиции намалява почти 10 пъти, като достига най-ниското си ниво през 2017, в размер на 1.8 млрд. лв. или 1.9% от БВП. Водещ инвеститор през 2017 е Холандия (885 млн. евро), следвана от Германия и Швейцария – с около 130 млн. евро всяка.

    С добри позиции са и съседните ни страни – Турция и Гърция – с по около 80 млн. евро всяка. Нестабилната икономическа ситуация в Турция и спадът на турската лира могат да доведат до допълнително нарастване на турските инвестиции у нас. Значителен е делът на отрицателните инвестиционни потоци за Чехия (-301 млн. евро), Австрия (-142 млн. евро) и Норвегия (-70 млн. евро).

    За първото полугодие на 2018 спрямо същия период на 2017 спадът на инвестициите се задълбочава и е 2 пъти (от 487.2 млн. евро на 246.2 млн. евро). Сривът се дължи предимно на отрицателния поток на дяловия капитал в капитала и резервите на българските дружества.

    Докато в Турция, Румъния и Хърватия намаляването на обема инвестиции е наполовина спрямо обемите от 2007, то в нашата страна спадът на инвестициите е 12 пъти спрямо 2007.  Страната ни е на последно място от изследваните съседни страни по обем инвестиции и след Сърбия и Хърватия по интензитет на инвестициите.

    Показателен е примерът с Гърция, която изпитваше финансови и икономически затруднения в разглеждания период, бе подложена на специфични мерки на ограничения, но инвестициите в нея нарастват над три пъти от 0.6% от БВП през 2007 на 2% от БВП през 2017. Сръбската икономика, сравнима по размер с българската, привлича почти двукратно по-голям обем външни инвестиции, отчита анализът на БСК.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове