четвъртък, 24 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  428 прочитания

  Втори сме в ЕС по ръст на нощувки на чужденци през май

  За първите 7 месеца на 2018 над 5,2 млн. чужди туристи са посетили страната
  12 септември 2018, 08:50 a+ a- a

  Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите 7 месеца на 2018 у нас са пребивавали над 5,2 млн. чужди туристи, което е близо 7% ръст спрямо същия период на миналата година. Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова.

  За периода юни-юли 2018 чужденците са над 2,8 млн. и това е ръст от 3,6 на сто въпреки дъждовете в началото на юли. Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017-а.

  И в момента за лятото наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 на сто на нашите основни пазари, като прогнозите са те да бъдат достигнати като цяло с данните и за август и септември, които още не са публикувани, поясни министърът.

  През миналото лято отбелязахме ръст от 5,7% на чуждите туристи, като те достигнаха 5,3 млн. от юни до септември. Очакваме да надхвърлим тези показатели, прогнозира министърът.

  Туроператори като „Томас Кук“ и „ТУИ“ обмислят да стартират полети за България още от април 2019. Така реално ще се разшири активния сезон, каза още тя.

  Министър Ангелкова приведе данни на Евростат, според които през май 2018 България е на второ място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от ЕС спрямо същия месец на 2017-а. Засега първа е Хърватия с увеличение от 43%, следва нашата страна с 32% ръст.

  По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 страната ни се представя много успешно на пазари Великобритания и Франция. През юни 2018-а България отчита над 3,1 млн. нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и др. България е отбелязана като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Американска компания откри завод в Димитровград
  Varroc Lighting System ще открие над 150 работни места
  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Китайски проект ще конкурира Силициевата долина
  Технологичният район ще бъде изграден в южната част на страната