сряда, 12 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  447 прочитания

  БСК поиска по-ниски заплати за работещи ученици по проекти за дуално обучение

  Камарата настоява и за намаляване на възрастовата граница за наемане на ученици от 16 на 15 години
  12 септември 2018, 17:11 a+ a- a

  Сключването, администрирането и прекратяването на трудовото правоотношение за целите на дуалното обучение да става по облекчена процедура. За наемането на работа на ученици, обхванати от дуална форма на обучение, да не се изисква разрешение от Инспекцията по труда за всеки отделен случай, както и да се намали възрастовата граница за наемане от 16 на 15 години. Това са част от предложенията на БСК за законодателни промени, целящи облекчаване на процедурите за прилагане на дуалното обучение, респективно – за увеличаване на интереса към тази форма на образование.

  Експертите на БСК препоръчват и намаляване на изискването за долна граница на трудовото възнаграждение на работещите ученици, която от 90 на сто от минималната работна заплата да стане 50 на сто. Предложението е аргументирано с факта, че именно в процеса на работа обучаемият придобива знания, умения, трудови и професионални навици, за което конкретният работодател влага ресурс, като поема определени рискове - както по отношение на количеството и качеството на крайния резултат от положения труд, така и спрямо крайния резултат от обучението. Настоящият минимален размер от 90 на сто от МРЗ прави наемането на ученици в дуална форма на обучение неатрактивно за работодателите. Освен това, няма пречки чрез браншово или фирмено колективно трудово договаряне да се постигне по-високо ниво на заплащане, което ще бъде съобразено с възможностите на конкретния работодател и/или сектор на икономиката.

  С цел насърчаване на работодателите за по-активно включване в системата на дуалното обучение, БСК препоръчва осигурителните вноски за наетите ученици да се поемат от държавния бюджет. Според експертите на Камарата, очакваните допълнителни разходи няма да надхвърлят 30 млн. лв. годишно при максимално допускане за ангажиране на около 50% от учащите в дуално обучение от три випуска и отчитане на допълнителните постъпления от ДДФЛ. В същото време, работодателите и учащите ще бъдат насърчени допълнително за широко прилагане на системата за дуално обучение, ранно включване в пазара на труда и придобиване на трудов и осигурителен стаж.

  Предложенията на БСК се правят по повод обсъждания в Народното събрание проект на ЗИД на Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО) и се отнасят до конкретни текстове в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за професионално образование и обучение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Европейският парламент поиска издаване на хуманитарни визи за бежанците
  90% от лицата, на които е предоставена международна закрила, достигат до Европейския съюз по незаконен начин
  преди 14 часа
  ЕП настоя България и Румъния да влязат в Шенген възможно най-бързо
  Евродепутатите призоваха за премахване на проверките по всички гранични пунктове с държавите от Шенген: сухопътни, морски и въздушни
  преди 15 часа
  Турска компания превръща пътищата в източници на енергия
  "Умните" турбини на компанията в момента се тестват в Истанбул
  преди 17 часа
  Манолев: Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро
  Китай все по-бързо се доближава до топ 10 на експортните дестинации за българския бизнес