петък, 16 ноември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  974 прочитания

  10 години след „Лемън Брадърс“: какви мерки взе Европа, за да не допусне нова криза?

  Десетилетие след най-тежката икономическа криза - какви са поуките и какви мерки бяха взети, за да се избегне подобен сценарий?
  13 септември 2018, 13:24 a+ a- a

  На 15 септември 2008 американската инвестиционна банка „Лемън Брадърс“ подава иск за обявяване в несъстоятелност. С притежаваните от банката активи в размер на над 6 трилиона долара нейният фалит е най-големият в американската история. Индексът Dow Jones се срива с близо 5% – най-големият му крах след атентатите от 11 септември 2001. Последвалата паника на световните финансови пазари води до най-големия срив на световната икономика от 30-те години на миналия век— последиците от който се усещат и до днес.

  Какви мерки предприе Евпопа, за да избегне повторението на този сценарий?

  Европейският отговор на срива на световната икономика е безпрецедентен план за стимулиране на стойност 200 млрд. евро или около 1,5 % от БВП на ЕС. Освен това Европейската централна банка понижава рязко лихвените проценти, за да спре още по-голям крах на икономиката.

  След фалита на „Лемън Брадърс“ европейските и световните регулатори въвеждат нови правила, които изискват от банките да поддържат повече средства в наличност и да разчитат по-малко на заемни средства.

  Днес банките са подлагани на редовни стрес тестове, за да се види как ще се представят при евентуален бъдещ финансов срив. Тези мерки спасяват Европа от по-дълбока рецесия и днес формират основите на по-силна и по-устойчива икономика.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Над 28 милиона касови бележки са регистрирани в Лотарията на НАП
  Остават 20 дни до тегленето на голямата награда от 50 000 лева
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Как технологиите промениха аутсорсинга и какво означава това за специалистите в сектора?
  Вижте какви са наблюденията на технологичната компания „Тек Експъртс“
  преди 6 часа