четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4493 прочитания

    Кризите в други страни връщат интереса на немския бизнес към България

    Д-р Фолкер Трайер, зам. главен управител на Асоциацията на Германските индустриално-търговски камари, пред Economy.bg
    21 септември 2018, 16:09 a+ a- a

    Има явен интерес от страна на немски фирми, произвеждащи части за автомобили, да инвестират в България милиони евро и да разкрият много работни места. За да се реализират тези инвестиции, обаче е важно да са налице нужните кадри“. Това обяви пред Economy.bg д-р Фолкер Трайер, зам. главен управител на Асоциацията на Германските индустриално-търговски камари. По думите му интересът на немския бизнес към България се съживява, но това донякъде се дължи на кризисното развитие в други страни.
    Д-р Фолкер Трайер беше в София за конференцията „Икономика 4.0“, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара по повод 25 години Германска икономика в България.

    С какви предизвикателства се сблъскват германските компании у нас, да очакваме ли нови немски инвестиции и в кои сектори - Economy.bg попита д-р Фолкер Трайер, зам. главен управител на Асоциацията на Германските индустриално-търговски камари.

    25 години германска икономика в България: равносметката

    Д-р Трайер, в София сте по повод 25-годишния юбилей на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Каква е равносметката за този период? Как оценявате развитието на германо-българските икономически отношения?
    Присъстваме тук от 25 години. Свършено е много. Немският бизнес в България е активен. Част е от българската икономика и общество. Дава работа на над 50 хил. души в страната. Смятам, че това е едно число, с което можем да се гордеем. Допринесохме също за това България да стане и да се развие като пълноправен член на ЕС. Уверени сме, че заедно можем да работим и в бъдеще за развитието на европейската интеграция, благосъстоянието и разкриването на нови работни места.

    С какви предизвикателства се сблъскват германските компании у нас?

    Кои са предизвикателствата пред немския бизнес у нас? В последните години наблюдаваме спад на германските инвестиции в България? Какви са причините за тази тенденция?
    Спорно е дали действително се наблюдава спад на немските инвестиции – има една или две години, в които капиталовложенията са по-слаби, но в следващата -  ситуацията се подобрява. В момента сме свидетели на нарастващ интерес на немски компании към възможностите за бизнес в България. Надяваме се тези планове да се реализират.
    Днес, вашата страна, както и Германия страда от недостиг на кадри. Това, разбира се, е предизвикателство за компаниите, още повече във времена, в които те трябва да преориентират производството си. Дигитализацията вече настъпва. Нужни са повече инвестиции. Много събития в световен мащаб спъват бизнеса. Великобритания излиза от европейския вътрешен пазар. Трудности има и по отношение на търговската политика. Германия и България трябва да си сътрудничат в решаването на тези проблеми. Нашите предприятия тук са уверени, че можем да направим това. Ясно е, че за бизнеса от особено значение са и рамкови условия, на които може да разчита. В това отношение България има да извърви още път.

    В каква посока?
    Това са теми като правната сигурност, бюрокрацията, администрацията. Бизнесът се оплаква, че в България нещата не винаги се случват бързо и задоволително. Стабилността, отчетността и икономическата политика могат да бъдат подобрени. Когато това се случи, ние сме убедени, че с голямата подкрепа на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) страната ви може да привлече отново доста немски компании, които да създадат тук работни места.

    В кои сектори има потенциал за още немски инвестиции у нас?

    В кои сектори има потенциал за повече немски инвестиции у нас?
    В момента темата „Индустрия 4.0“ е водеща за германския бизнес. Става дума за това как дигиталните процеси да бъдат интегрирани в предприятията и как могат да бъдат създадени нови бизнес модели чрез дигитализацията. България има своите предимства в тази посока. Страната ви има добре квалифицирани кадри. Те могат да станат повече. Фирменото обучение трябва да е изградено така, че дигиталните компетенции на служителите да са нещо естествено. Тъй като по тази тема немският бизнес също трябва да работи доста, България може да се възползва. Заедно можем да подобрим рамковите условия, за да се случи това.

    Да очакваме ли нови немски инвестиции тази година и в кои сектори?

    А можем ли да очакваме нови инвестиции тази година?
    България е дестинация, която е атрактивна за индустриално производство на базата на добри рамкови условия – разходите за труд не са особено високи, данъчната система също е изгодна за бизнеса. Страната ви е част от европейския проект, от вътрешния пазар на ЕС, това също я прави привлекателна за немските компании.

    Кои сектори са най-атрактивни?
    Инвестиции могат да се очакват в автомобилната индустрия и в производството на авточасти, но също и в електротехниката и в машиностроенето. Интересът на немския бизнес към България отново е налице. Донякъде това се дължи на привлекателността на страната ви, но също е резултат от кризисното развитие в други държави. Фирмите си казват: „Нека отправим поглед към европейски страни“. Географското положение на България позволява да се произвежда и изнася към Европа, но и към други пазари като Турция или по на Изток.

    Има ли обаче ясно изразен интерес в посока инвестиции в България от страна на немския бизнес?
    Има явен интерес от фирми, произвеждащи части за автомобили. Те обаче сами трябва да огласят намеренията си. Знаем, че тези компании планират да инвестират тук милиони евро и да разкрият много работни места. Важно е обаче да са налице нужните кадри, за да се реализират тези инвестиции. Но има много конкретни планове.

    Освен към аутомотив индустрията има ли интерес към ИТ сектора?
    България има предимството да разполага с ИТ специалисти. Това е пазар, който има потенциал за развитие на само в бъдеще, но и в момента.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС