четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2425 прочитания

    130 млн. евро. са немските инвестиции у нас за първото полугодие

    Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България
    21 септември 2018, 15:47 a+ a- a

    За първото полугодие на 2018 немските инвестиции у нас достигат 130 млн. евро. Това подчерта президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт по време на дигитален форум на тема „Икономика 4.0“ в „София Тех Парк“. Форумът бе организиран от ГБИТК по повод 25 години германска икономика в България.

    „Германия и България поддържат първокласни икономически отношения“, каза германският посланик Н.Пр. Херберт Салбер. Той изрази загрижеността си от изтичането на мозъци и от двете страни. „Липсата на квалифицирани кадри е решаващo препятствие пред растежа“, допълни още той.

    „Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България“, обяви зам.-управителят на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари д-р Фолкер Трайер. „Когато говорим за дигитализация, трябва да я разглеждаме в европейски аспект. Ние сме твърде малки, за да можем да се занимаем с темата поотделно“. Като актуални предизвикателства д-р Трайер посочи печелещите все по-голяма популярност протекционизъм, национализъм и популизъм и подчерта, че „за да сме успешни в бъдеще, трябва да мислим европейски“.

    Футурологът Флориан Кондерт анализира ефекта, с който хора, организации и култури взаимодействат с технологиите. „Проблемът, който много организации имат с дигитализацията, няма нищо общо със самата дигитализация, а по-скоро произлиза от несигурността, която произтича от липсата на компетенции“, каза той.

    Боряна Манолова, изпълнителен директор на „Сименс“ представи резултатите от проведената съвместно от ГБИТК и „Сименс“ анкета на тема „Дигитализация“. В допитването взеха участие над 60% от висшия мениджмънт, което показва един фокус върху темата за дигитализация, посочи Манолова.

    „Това, което прави впечатление обаче е, че българският бизнес по-скоро се концентрира в по-краткосрочен и средносрочен аспект и стратегиите, които са изработили компаниите, обхващат най-вече от една до пет години“.

    В рамките на дискусионния панел Боряна Манолова описа фабриката на бъдещето: „тя ще бъде с машини, които произвеждат продукция без никакви дефекти, с високо качество. Машините ще комуникират помежду си, ще бъдат управлявани от контролен център. Хората, които ще работят в тези фабрики, ще бъдат много малко, тъй като ръчният труд ще изчезне“ 

    Д-р Митко Василев направи обобщение на изминалите 25 години. „Това беше време на драматични събития, на болезнени реформи и на голяма несигурност. Но реализирането на обществено-политическите и икономически преобразувания винаги е трудно“, посочи той. „През всичките тези години усилията ни са насочени към развитие и усъвършенстване, запазвайки приоритетите и принципите си да насърчаваме търговските и икономически отношения между двете страни, да съдействаме за подобряване на инвестиционната среда, да допринесем за изграждането на една модерна бизнес действителност“, обърна се към присъстващите той. 

    „Това са 25 години икономическо сътрудничество между Германия и България, сътрудничество, претворено в дела“, отбеляза в изказването си Хелге Толксдорф, ръководител на отдел „Разширяване на ЕС, Югоизточна Европа и Турция“ във Федералното министерство на икономиката и енергетиката. Толксдорф посочи, че въпреки предизвикателствата „германските инвестиции и сътрудничество ще продължават да бъдат един от двигателите на българската икономика“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място