сряда, 12 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1524 прочитания

  Нуриел Рубини: Криптовалутите са измама

  Истинската революция са финтех компаниите, заяви известният икономист по време на изслушването си пред Aмериканския сенат
  12 октомври 2018, 14:33 a+ a- a

  Нуриел Рубини е професор по икономика в бизнес колежа „Стърн“ и един от водещите световни автори на тема финансови балони и кризи. В свое обръщение към Американския сенат той обяви криптовалутите за измама, блокчейн технологиите за прехвалени, а финтех компаниите - за бъдещето на финансовия сектор.

  „На този етап е очевидно, че Биткойн и другите криптовалути са най-големият балон, който  историята познава. Това обяснява защо между Деня на благодарността и Коледа през 2017 буквално всеки човек, когото срещах, ме питаше дали трябва да инвестира. Хората с нулева финансова грамотност – такива, които не разбират разликата между акции и облигации, буквално се впуснаха в маниакално купуване на криптовалути. Благодарение на всякакви шарлатани и измамници, както и заради страха си да не изпуснат възможността, тези хора купиха при много високи цени, а балонът се спука само няколко месеца по-късно“, разказва Рубини.

  Според него цената на криптовалутите е нараснала в пъти повече и по-бързо, отколкото това се е случвало при предишни финансови балони. Той подчертава, че спрямо най-високите си нива Биткойн е поевтинял със 70%, но това е дори добре дошло на фона на 90-процентното обезценяване на останалите топ криптовалути. 

  „Сега, когато крахът е очевиден, криптоентусиастите се вкопчват в идеята за блокчейн – технологията, която лежи в основата на криптовалутите. Те я описват като световна панацея, която щре реши всички проблеми, включително глад, бедност и дори болести. Това е най-модната и надценена технология в историята на човечеството: на практика не е нищо повече от прехвалена таблица или база данни“, посочва още икономистът. 

  По думите му Биткойн няма как да се превърне във валута, защото нито служи като ефективно средство за разплащане, нито може успешно да съхранява стойност. Като причина за първото се изтъкват високите транзакционни разходи, а за второто - големите колебания в стойността на криптовалутата. Според него стойността на фиатните пари се дължи на факта, че правителствата ги приемат за валидно средство за плащане на данъци, а централните банки следят да не бъдат обезценени. „Когато лоша парична политика доведе до обезценяването на някоя фиатна валута, тя бързо бива заменяна от чуждестранна или с реални активи като недвижимо имущество и злато“, подчертава Рубини.

  Икономистът обръща внимание и на множеството разцепвания при криптовалутите като дава за пример Bitcoin Cash и Bitcoin Gold. По думите му на компания като Coca-Cola ѝ е отнело близо век, за да нарече новата си напитка „Кола“, а старата „Кола класик“. Етериум направи това за 3 години, казва Рубини.

  Най-голямата измама са „стабилните“ монети смята той и дава за пример Tether - критповалута, за която се твърди, че е вързана 1:1 с американския долар. Нейният емитент борсата Bitfinex няколко пъти отказва да бъде одитирана.

  Истинската революция в сектора на финансовите услуги са финтех компаниите, а те нямат нищо общо с блокчейн или крипто, твърди Рубини. „Става въпрос за революция, основана на приложението на изкуствен интелект, големи обеми данни и Интернет на нещата. Вече хиляди реални бизнеси използват тези технологии, за да променят всеки елемент от работата на финансовите посредници. Дузина услуги за онлайн разплащания имат милиони активни потребители дневно. Благодарение на обработката на големи обеми данни финансовите институции вземат точни решения за отпускане на заеми за секунди, вместо за седмици, както преди. С времето подобреното разпределение на кредити, базирано на данни, може дори да елиминира цикличността на икономическите бумове и сривове“, вярва икономистът.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Европейският парламент поиска издаване на хуманитарни визи за бежанците
  90% от лицата, на които е предоставена международна закрила, достигат до Европейския съюз по незаконен начин
  преди 14 часа
  ЕП настоя България и Румъния да влязат в Шенген възможно най-бързо
  Евродепутатите призоваха за премахване на проверките по всички гранични пунктове с държавите от Шенген: сухопътни, морски и въздушни
  преди 15 часа
  Турска компания превръща пътищата в източници на енергия
  "Умните" турбини на компанията в момента се тестват в Истанбул
  преди 17 часа
  Манолев: Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро
  Китай все по-бързо се доближава до топ 10 на експортните дестинации за българския бизнес