петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1315 прочитания

    Ваучери ще помагат на малките фирми да излязат на борсата

    Очакванията са да се възползват поне 30 компании, а стойността на предоставяния ваучер е 50 000 лева
    16 октомври 2018, 11:32 a+ a- a

    Малки, средни и микро предприятия вече може да кандидатстват за ваучерната схема на стойност над 1,5 млн. лева за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовия пазар. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на пресконференция, на която бе обявен стартът на Ваучерната схема.

    Борисов съобщи, че очакванията са да се възползват поне 30 компании, а стойността на предоставяния ваучер е 50 000 лева, като това ще доведе до мобилизирането на допълнителни 15 млн. лева., или активиране на 10 пъти повече средства от вложения публичен ресурс. По думите му целта на схемата е мобилизация на капиталовия пазар и търсене на синергия с останалите инструменти на финансовия инженеринг, а основната задача е подкрепа на МСП при достъпа им до финансиране.

    Борисов изтъкна, че по данни на есенната макроикономическа прогноза инвестициите в структурата на БВП ще имат растеж от 8,9 на сто до края на 2018 в реално изражение, а през 2019 се очаква 9,5 на сто реален ръст на инвестициите в структурата на БВП.

    „Икономическият растеж вече се движи от инвестициите, а не само от потреблението и износа“, каза още заместник –министърът и допълни, че от гледна точка на финансиране към частния сектор се очаква 2018 да завърши със 7,5 на сто реален растеж.

    На брифинга стана ясно още, че преди да кандидатстват, фирмите трябва да проведат процедура за избор на изпълнител с публична покана по реда на ПМС 160 от 1 юли от 2016 г., с която да изберат борсов посредник и да подпишат с него договор. Компаниите имат срок от девет месеца за набиране на капитала на борсата, като трябва да съберат поне 500 000 лева, за да бъде процедурата обявена за успешна. Оценката за допустимост ще е със срок от десет дни. Документи могат да подават за срок от 24 месеца, като могат да участват малки, средни и микро предприятия.

    Ако схемата се развива успешно, има още 2,4 млн. лева, които ще бъдат отпуснати по същата схема. Според председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев още в началото на следващата година може да се отвори новата схема и по нея да бъдат отпуснати допълнителни петдесет ваучера.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 17 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 21 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 22 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 23 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам