сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1362 прочитания

    Изчезва ли свободната конкуренция в САЩ?

    Вижте защо някои анализатори смятат, че моделът на Западния капитализъм е под опасност
    21 ноември 2018, 14:22 a+ a- a

    Над Западния капитализъм е надвиснала сериозна опасност, смятат анализатори. Причината е изчезващата свободна конкуренция, вследствие на окрупняването на пазара и неефективните регулации.

    Списание The Economist посвети редакционна статия на темата. В нея се посочва, че от 1997 насам пазарната концентрация е нараснала в 2/3 от индустриите в САЩ. Една десета от икономиката обхваща индустрии, в които 4 фирми контролират повече от две трети от пазара.

    В една здрава икономика би се очаквало печалбите да спадат вследствие на конкуренцията. Но в действителност наличните средства на компаниите са със 76% над средното ниво за последните 50 години. По изчисления на списанието в глобален план се реализират 660 млрд. щ.д. печалби над нормалното, две трети от тях се реализират в САЩ, от които една трета – от технологичните компании.

    Сред индустриите, в които се реализира най-висока икономическа рента, т.е. допълнителни печалби вследствие на контрола върху пазара, са технологичният сектор, фармацевтичният сектор и секторът на картовите плащания.

    В САЩ Google и Facebook държат заедно 58% от рекламния пазар, оценяван на 111 млрд. щ.д., по данни на eMarketer. Всички потребители плащат за техните услуги, покривайки по-високите маркетингови разходи на рекламодателите им, които от своя страна са принудите да рекламират там, поради липсата на реална конкуренция.

    Очакването за реализирането на икономическа рента е сред факторите, които определят цените на акциите на борсата. Например високите цени на акциите на Netflix и Amazon частично се дължат на убеждението, че един ден тези компании ще могат да продават услугите си с по-голям марж, защото няма да имат конкуренти.

    Високата пазарна концентрация води и до други изкривявания, наблюдавани при съвременния капитализъм - спад на инвестициите в иновации, забавен ръст на трудовите възнаграждения, по-малко нови компании.

    Според изданието спешно трябва да се предприемат мерки, които да възстановят свободната конкуренция. Те биха могли да включват стъпки като: промяна на патентното законодателство - по-трудно получаване на патент, за по-кратко време; либерализиране на лицензионните режими - в момента за 20% от икономическите дейности в САЩ се изисква лиценз; преразглеждане на регулациите - към момента много от тях са лобистки и обслужват интересите само на няколко играча от съответната индустрия. Но едно от най-важните неща е ефективното прилагане на антимонополното законодателство, отбелязват от списанието.
     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 13 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 14 часа
    преди 14 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 17 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 17 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд