неделя, 26 май 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  768 прочитания

  Изчезва ли свободната конкуренция в САЩ?

  Вижте защо някои анализатори смятат, че моделът на Западния капитализъм е под опасност
  21 ноември 2018, 14:22 a+ a- a

  Над Западния капитализъм е надвиснала сериозна опасност, смятат анализатори. Причината е изчезващата свободна конкуренция, вследствие на окрупняването на пазара и неефективните регулации.

  Списание The Economist посвети редакционна статия на темата. В нея се посочва, че от 1997 насам пазарната концентрация е нараснала в 2/3 от индустриите в САЩ. Една десета от икономиката обхваща индустрии, в които 4 фирми контролират повече от две трети от пазара.

  В една здрава икономика би се очаквало печалбите да спадат вследствие на конкуренцията. Но в действителност наличните средства на компаниите са със 76% над средното ниво за последните 50 години. По изчисления на списанието в глобален план се реализират 660 млрд. щ.д. печалби над нормалното, две трети от тях се реализират в САЩ, от които една трета – от технологичните компании.

  Сред индустриите, в които се реализира най-висока икономическа рента, т.е. допълнителни печалби вследствие на контрола върху пазара, са технологичният сектор, фармацевтичният сектор и секторът на картовите плащания.

  В САЩ Google и Facebook държат заедно 58% от рекламния пазар, оценяван на 111 млрд. щ.д., по данни на eMarketer. Всички потребители плащат за техните услуги, покривайки по-високите маркетингови разходи на рекламодателите им, които от своя страна са принудите да рекламират там, поради липсата на реална конкуренция.

  Очакването за реализирането на икономическа рента е сред факторите, които определят цените на акциите на борсата. Например високите цени на акциите на Netflix и Amazon частично се дължат на убеждението, че един ден тези компании ще могат да продават услугите си с по-голям марж, защото няма да имат конкуренти.

  Високата пазарна концентрация води и до други изкривявания, наблюдавани при съвременния капитализъм - спад на инвестициите в иновации, забавен ръст на трудовите възнаграждения, по-малко нови компании.

  Според изданието спешно трябва да се предприемат мерки, които да възстановят свободната конкуренция. Те биха могли да включват стъпки като: промяна на патентното законодателство - по-трудно получаване на патент, за по-кратко време; либерализиране на лицензионните режими - в момента за 20% от икономическите дейности в САЩ се изисква лиценз; преразглеждане на регулациите - към момента много от тях са лобистки и обслужват интересите само на няколко играча от съответната индустрия. Но едно от най-важните неща е ефективното прилагане на антимонополното законодателство, отбелязват от списанието.
   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  24 май 2019, 12:02
  Тереза Мей подаде оставка
  Консервативната партия на Великобритания ще избере нов министър председател през юни
  23 май 2019, 16:39
  МОН публикува матурата по Математика
  Вижте част от задачите и техните верни отговори
  23 май 2019, 12:35
  Кофас: БВП забавя своя ръст
  Увеличаването на американските тарифи спрямо Китай ще засегне Германия, посочват от компанията за управление на риска
  23 май 2019, 09:25
  „Балкан Агрикалчарал“ инвестира 14 млн. евро в завод край Пловдив
  Резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 човека