сряда, 19 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1927 прочитания

  Бизнесът е инвестирал над 800 млн. лв. в България през тази година

  За инвестиционния климат в страната вижте какво сподели Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ
  18 декември 2018, 09:06 a+ a- a

  „Числата говорят за двоен ръст спрямо миналата година“ - така обобщи Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции постигнатите през 2018 резултати. По негови думи през тази година са били сертифицирани проекти на стойност 830 млн. лв. Вижте какво още сподели той за инвестиционния климат в страната пред екипа на Economy.bg:

  Каква беше 2018 за Българската агенция за инвестиции?
  Ако сравним данните: предходната година говорим за 31 сертифицирани проекта на обща стойност приблизително 350 млн. лв.; тази година към настоящия момент говорим за 25 сертифицирани проекта на приблизителна стойност 800 млн. лв. Числата говорят за двоен ръст. Тук е моментът да благодаря на целия екип на Българска агенция за инвестиции, както и на министър Караниколов, който през цялото време ни подкрепяше. Така че, отчитам 2018 като изцяло положителна за инвестициите в България.

  Каква беше 2018 за инвестициите в България? Вижте какво сподели Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ пред Economy.bg 

  Кои бяха най-интересните проекти, които сертифицирахте през тази година?
  Предстои ни в началото на следващата година традиционната церемония, свързана с най-значими инвестиции в различни сфери и естествено голямата награда, както обичам да казвам, големия оскар в икономиката – инвеститор на годината. Така че по-скоро журито, обществеността ще се произнесе кои са по-значимите. Аз бих казал, че за нас основният момент е, че през тази година няколко основни инвестиции се стартираха в силно дисбалансиран район като Северозападна България. 

  Бихте ли ни разказали повече за тях?
  Три големи инвестиции в сферата на автомобилната индустрия ще се реализират в силно дисбалансирания район в Северозападна България. Нещо, за което дълго време говорим, от дълго време работим и все пак показва, че последователността, усилената работа могат да дадат резултати. Аз съм убеден, че това ще даде сериозен поминък на този район, ще даде перспектива за развитие на младите хора, ще допринесе за подобряване на образователната и социалната инфраструктура в тези райони.

  В публичното пространство излезе информация за голям инвеститор в град Враца, който ще разкрие 500 работни места. Какво може да ни разкажете за него, на какъв етап са преговорите?

  Действително говорим за голям инвеститор във Враца. Преговорите са в напреднал етап, вероятно в най-скоро време ще има сделка по отношение на общински терен, който отговаря на изискванията на инвеститора. Първоначално новите работни места ще бъдат 500. 

  Този терен ще бъде използван за изграждане на производствени мощности, нали така?
  Точно така, производствени мощности. Отново в приоритетен сегмент за българската икономика, даващ възможност за развитие на високи технологии.

  Ако всичко протече по план, кога се очаква да започне да функционира там производство?
  Най-вероятно до края на следвщата година или началото на 2020 трябва да започне функционирането на тази производствена мощност. Аз бих споделил и другите, които вече официално са известни - в Ловеч инвестицията на VOSS Automotive. Също така говорим за Леони в Плевен, които пък се надяват до края на следващата година също да са стартирали съответното производство. Все компании в автомобилната индустрия, което пък ни дава възможност вече напълно реално да считаме, че България може да бъде място за производство на автомобили. 

  За плановете за инвестиции във Враца, вижте какво сподели Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ пред Economy.bg.

  Към кои други сектори се наблюдава инвеститорски интерес?
  Tрадиционно интерес има и към информационни комуникационни технологии. България е сред най-добре развитите страни по отношение на инфраструктурата, свързана с ИКТ сектора, затова и голяма част от инвестициите са в тази област. Неслучайно преди няколко години бяхме номер едно в сферата на аутсорсинга. Голяма част от тази сфера е свързана с развититето на софтуерни технологии и виждаме, че всъщност започваме да произвеждаме софтуер с българската марка и тази българска марка вече се продава на глобалните пазари. 

  Имате 49 проекта, които тепърва предстои да бъдат сертифицирани. Предимно в кои сектори са?
  Голяма част от тези проекти отново са свързани с автомобилната индустрия, с информационнните и комуникационните технологии, с логистика и транспорт. Някои от тях са  в сферата на креативните и рекреативните индустрии. Най-вече спа центрове и хотелиерски услуги. Проектите са основно в областите, свързани с иновационната стратегия за интелигентна специализация и в изпълнение на огромното желание да преминем от сферата на плахите иноватори към сферата или категорията на умерените. Неслучайно и БАИ подкрепи 14-ото издание на конкурса Иновативно предприятие на годината, където в сериозен спор кой да бъде иновативно предприятие на годината доста български компании показаха, че в България могат да се реализират иновации и да претендираме, че сме дестинация, която подпомага и развива иновациите. 

  Към кои сектори има най-голям интерес? Вижте какво сподели Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ пред Economy.bg. 

  Каква е общата стойност на тези проекти, ако те бъдат осъществени колко работни места ще се разкрият?

  Към настоящия момент определено можем да подчертаем, че работим по нови 49 проекта, при чиято реализация би следвало нови приблизително милиард и 400 милиона лева да влязат в българската икономика и същевременно тези проекти разкриват потенциал за нови над 6 хил. работни места. Действително това са проекти, които предстои да бъдат сертифицирани. Възможно е една част да не бъдат реализирани, но ние сме амбицирани това, което сме постигнали през 2018 година, да бъде подобрено през 2019. 

  По отношение на интереса от страна на чуждестранни инвеститори, наблюдавате ли някакъв отлив?
  Нашето впечатление е, че към настоящия момент няма такъв отлив на чуждестранни инвеститори – напротив. Все повече имаме чуждестранни инвеститори, които са се установили и разширяват дейността си. Такъв случай беше с Behr-Hella Thermocontrol, една много интересна немска компания, която всъщност е основен доставчик и производител на климатични инсталации за Volkswagen груп. Също така сериозни инвеститори като WITTE Automotive направиха поредното си разширяване в България. Така че примерите са още повече. Mоже би една от големите гордости през изминалата година е установяването на турската компания „Одело Фарба България“, които са основен доставчик на Mercedes. Всичко това ни говори едно, че България има добри условия за реализация на инвестиции. 

  Получавате ли запитвания от фирми, които още не са се установили в България?
  Непрекъснато. Нашият фокус е свързан с инвестиции от европейски държави. Покрай успешното председателство имаме засилен интерес от страна на европейски инвеститори. Същевременно последвалата среща по линия на инициативата „16+1“ също даде тласък по отношение на китайския интерес към България. Като цяло всеки един член на екипа на Българска агенция за инвестиции усеща сериозното натоварване по отношение на привличането, реализацията и осъществяването на инвестиционни проекти в България. И за това мога да кажа, че съм оптимист, че и 2019 ще бъде вероятно по-добра от 2018.

  Има ли отлив на инвеститори и какви са очакванията на БАИ за 2019? Вижте какво сподели Стамен Янев, изпълнителен директор на Агенцията пред Economy.bg 

  Какви мероприятия и инициативи, с които да привлечете инвеститори, сте предвидили за 2019 година?
  Имаме още една основна амбиция, свързана с това да има ключов инвеститор и във Видин. Като това ще ни бъде основна цел през следващата година. Мисля, че по този начин ще обхванем една голяма част от основните градове в Северозапада. На радара е вече и Свищов. Имахме няколко срещи с кмета на Свищов. Доста е активен в това да привлечем даден инвеститор за този регион. Действително всичко е свързано с това да работим на максимални обороти. Нещо, което, надявам се, правим по най-добрия начин. Българска агенция за инвестиции ще продължи да участва активно във всички форми на представяне на България като атрактивна инвестиционна дестинация било то като съорганизатор, основен организатор или пък като част от официални и правителствени делегации. БАИ стартира и 2 основни проекта, свързани с европейско финансиране от страна на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Динамика, динамика и пак динамика бих казал, като огромното ни желание е действително да работим с различните представители на неправителствените организации в лицето на различните клъстърни образувания в различните индустрии – било ИКТ, мехатроника или автомобилния клъстър например. 

  За 2019 грубо инвестиции в какъв обем очаквате?
  При положение че завършваме 2018 с проекти на обща стойност приблизително 800 млн. лв. аз се надявам, че през следващата година ще добавим още поне 10-15%, с които да подобрим резултатите от тази година. Разбира се, това е изцяло свързано с, бих казал, реалистичните ни планове. Но като цяло Българска агенция за инвестиции, нейният екип и аз сме много по-амбицирани тези числа да бъдат многократно надвишени. Така че официално прогнози не обичаме да даваме и искаме да си вършим работата по най-добрия начин, а като вършим работата си добре, резултатите не закъсняват.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  Facebook представи криптовалутата Libra
  Тя ще влезе в обръщение през 2020
  преди 16 часа
  Херо Мустафа е новият посланик на САЩ у нас
  Тя ще замени Ерик Рубин, чийто мандат изтича
  преди 16 часа
  Брекзит: Трябва ли Великобритания да заплати 39 млрд. евро на ЕС
  Кандидатите за премиер повдигнаха въпроса пред Консервативната партия
  преди 19 часа
  Стартира редовната самолетна линия от Бургас до Херсон
  България ще се популяризира като предпочитана туристическа дестинация на украинския пазар