сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7772 прочитания

    Какво да очакваме на пазара на труда през тази година?

    Вижте коментарите на HR мениджъри на компании от различни индустрии в България
    02 януари 2019, 15:08 a+ a- a

    2018 беше поредната предизвикателна година за пазара на труда в България от гледна точка на задържане и привличане на хора. Очакванията са кандидатите да продължат да диктуват пазара и все повече хора да продължат да избират кариера в ИТ сектора. 

    Кои са основните тенденции, които можем да очакваме на пазара на труда през 2019, попитахме HR мениджърите на водещи компании в България от различни индустрии. Вижте техните прогнози: 

    Виктор Трифонов, мениджър „Човешки Ресурси“ в Melexis

    Кандидатите ще продължават да диктуват пазара 

    Моето мнение е, че през 2019 година положението на пазара на труда ще остане без промяна, като той ще бъде диктуван предимно от кандидатстващите за работа, а не от компаниите, които предлагат работа.

     

     

     

     

    Карол Маккарти, глобален директор „Човешки ресурси“ в „Тек Експъртс“

    Очакваме още повече млади хора с нестандартен профил и особено жени да потърсят професионално развитие в ИТ сектора

    Предизвикателствата ще останат същите и все пак очакваме интересна година. Ще се фокусираме върху служителите ни и тяхното израстване/изграждане като специалисти с разнообразни обучения и програми за признание.  

    Очакваме още повече млади хора с нестандартен профил и особено жени да потърсят професионално развитие в ИТ сектора. Вече става обичайно да има все по-добър баланс между половете в ИТ индустрията и тази тенденция ще се засилва. Специалистите с базов опит се интересуват от софтуер и технологии в областта на киберсигурността и писането на код, затова ние ще се стремим да предоставим по-добри възможности за такива позиции. Тук в България много млади хора посещават частни ИТ академии, а това има позитивен ефект за компаниите. Тази тенденция помага на пазара и на фирмите да могат да наемат добре подготвени начинаещи специалисти в ИТ сферата.   

    Люба Паунова, ръководител „Човешки ресурси“ за „Байер“ в България, Румъния и Молдова 

    Предстои една още по-предизвикателна 2019

    Много от младите специалисти в областта на фармацевтичния бизнес, както и в областта на земеделието избират възможност за развитие в чужбина. Опитните професионалисти са внимателни при търсенето на промяна в професионалната кариера и добре информирани за пазара предвид, че тези сектори, в които „Байер България“ оперира, не са изключително големи от гледна точка на хора.

    Това, в комбинация с все по-високите изисквания към нашите кадри от бизнес средата, определя една още по-предизвикателна 2019.  

     

    Полина Димитрова, мениджър „Човешки ресурси - Привличане на таланти” в Ingram Micro

    Основен приоритет за нас е аналитичната работа с данни, за да прогнозираме динамиката на пазара на труда

    Начинът, по който правим подбор вече се е променил. През следващата година сме си поставили няколко цели, с които да затвърдим постигнатите добри резултати и да постигнем още по-добри.

    За нас следващата година ще бъде период на фини настройки как да използваме технологията по-добре, за да взимаме решения и градим стратегии. Основен приоритет за нас е аналитичната работа с данни - как да ги разбираме по-добре и да ги използваме, за да прогнозираме динамиката на пазара на труда. Една такава прогноза за нашата организация например би била проучване и прилагане на разнообразни форми на заетост с по-голяма гъвкавост, проектна заетост и т.н. 

    Друга важна тенденция е свързана със социалните мрежи и нетуъркинга. В днешния дигитален свят подборът чрез социални мрежи дава изключителни възможности за професионалистите по човешки ресурси. Социалните мрежи се задвижват от принципа на свързаността - изконен и общовалиден човешки принцип. Хората търсят свързаност с други хора. Тази мрежа от контакти успешно би могла да се превърне в “интернет на таланти”. Така специалистите по привличане на таланти ще имат възможност да достигат до голям брой потребители и потенциални служители, които споделят интересите и културата на организацията. Нашата задача ще бъде да поддържаме активен контакта с тази мрежа от кандидати чрез повече персонализиран маркетинг. По подобен начин функционират и програмите за препоръка на служители, които дават много положителни резултати в подбора и са внедрени в много организации. При нас програмата за препоръки е най-силният инструмент за наемане на служители. Очакванията ни са свързани с продължаването на тези тенденции.  

    Силвия Илиева, старши мениджър „Бизнес партньори“ във VIVACOM

    Предизвикателствата ще продължават за всички работодатели

    Истината е, че и през следващата година предизвикателствата ще продължават за всички работодатели и HR специалисти независимо от тяхната сферата.

     

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 10 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 11 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 12 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 15 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ