вторник, 26 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  652 прочитания

  Нова система на ДДС за онлайн търговците от 2021

  Държавите в ЕС губят 5 млрд. евро годишно заради злоупотреби с ДДС в електронната търговия
  12 март 2019, 14:26 a+ a- a

  Държавите членки на ЕС постигнаха съгласие относно мерки за опростяване правилата за ДДС за продажбите на стоки онлайн. Новите правила ще влязат в сила през януари 2021. Те следва да помогнат на страните членки на ЕС да възстановят загубите от данъчни приходи в сектора, възлизащи на 5 млрд. евро годишно (очаква се до 2020 тази сума да достигне 7 млрд. евро).

  Дружествата от държави извън ЕС, включително фирмите, които използват складове или т. нар. „логистични центрове“ в ЕС, могат да продават стоки на потребителите в ЕС чрез онлайн пазари. За данъчните органи често може да е трудно да съберат дължимия върху тези стоки ДДС. Според новите мерки ще се счита, че когато онлайн пазарите способстват за продажбата на стоки на стойност до 150 евро от дружества извън ЕС, които използват техните платформи, за клиенти в ЕС, те действат като продавач. Важно е да се отбележи, че същите правила ще се прилагат и когато предприятия извън ЕС използват онлайн платформи за продажба на стоки, независимо от тяхната стойност, от т. нар. „логистични центрове“ в ЕС, като по този начин данъчните органи ще могат да изискват ДДС върху такива продажби. Онлайн платформите ще трябва също така да водят отчетност за продажбите на стоки или услуги, осъществени от предприятията, които използват платформите. В договорените днес правила се постановява кога се счита, че онлайн пазарите способстват за такива доставки, и кога — не, като се изхожда от това дали те определят реда и условията на доставката и дали участват в плащането или поръчването и доставянето на стоките. 

  С предложените днес правила за прилагане ще се гарантира, че от 2021 всички предприятия, които продават стоки онлайн, ще разполагат с нова система на ДДС. Мерките предвиждат въвеждане на актуализиран електронен бизнес портал за ДДС (или т. нар. „обслужване на едно гише“), който ще позволи на онлайн търговците да изпълняват своите задължения във връзка с ДДС в ЕС чрез лесен за използване онлайн портал на собствения им език. Без този портал търговците щяха да са длъжни да се регистрират по ДДС във всяка държава членка на ЕС, в която възнамеряват да продават — именно това изискване фирмите посочват като една от най-сериозните пречки пред малките предприятия, извършващи презгранична търговия.

  Окончателното приемане на новите правила ще бъде възможно, след като Европейският парламент издаде своето консултативно становище. Държавите членки обаче ще могат да използват приетите днес правила, за да започнат да разширяват своите информационнотехнологични системи. Новите правила за ДДС ще се прилагат от 1 януари 2021, като държавите членки ще трябва да въведат новите разпоредби на Директивата за ДДС в националните си законодателства до края на 2020. Предприятията, които желаят да ползват разширеното „обслужване на едно гише“ във връзка с ДДС, може да започнат да се регистрират в държавите членки от 1 октомври 2020.

  ДДС е основен и все по-значителен източник на приходи в ЕС, като през 2015 са събрани над 1 трилион евро, което представлява 7% от БВП на ЕС. Един от собствените ресурси на ЕС също се основава на ДДС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  От 2022 новите коли в ЕС ще са с повече системи за безопасност
  Вижте какви ще са новите задължителни устройства за безопасност
  преди 6 часа
  Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката
  Това е третата оставка заради скандала с апартаментите
  преди 7 часа
  Пак удължават срока за приемане на оферти за концесията на летище София
  Промяната в срока на подаване на заявления e свързана с изменения в Документацията за концесията
  преди 9 часа