четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1223 прочитания

    Как бизнесът да се подготви за Brexit без споразумение?

    ЕК подготви практическа информация за търговци и предприятия
    14 март 2019, 11:04 a+ a- a

    При липса на споразумение за оттегляне, с което би бил въведен преходен период до края на 2020 (с възможност за удължаване, предвидена в споразумението за оттегляне), считано от 30 март 2019 Обединеното кралство ще бъде третирано за митнически цели като държава извън ЕС. За предприятията в ЕС е наложително да започнат да се подготвят за оттеглянето на Обединеното кралство, ако все още не са го направили. По този повод ЕК подготви практическа информация за търговци и предприятия.  

    Brexit ще засегне Вашето дружество, ако..

    - то продава стоки или доставя услуги на Обединеното кралство, или
    - то купува стоки или получава услуги от Обединеното кралство, или
    - то придвижва стоки през територията на Обединеното кралство.

    Какво означава това?
    Ако няма преходен период (предвиден в споразумението за оттегляне) или окончателно споразумение, считано от 30 март 2019 търговските отношения с Обединеното кралство ще се ръководят от общите правила на СТО, без прилагане на преференции.

    По-конкретно това означава, че:
    - Ще се прилагат митнически формалности, ще трябва да се подават декларации, а митническите органи могат да изискат обезпечения за потенциални или съществуващи митнически задължения.
    - По отношение на стоките, въвеждани в ЕС от Обединеното кралство, ще се прилагат мита без преференции.
    - По отношение на някои стоки, въвеждани в ЕС от Обединеното кралство, може да се прилагат също така забрани или ограничения, което означава, че е възможно да се изискват лицензи за внос или износ.
    - Лицензите за внос и износ, издадени от Обединеното кралство, вече няма да са валидни в ЕС (ЕС-27).
    - Разрешенията за митнически опростявания или режими, като например митническо складиране, издадени от Обединеното кралство, вече няма да са валидни в ЕС (ЕС-27).
    - Разрешенията за одобрен икономически оператор (ОИО), издадени от Обединеното кралство, вече няма да са валидни в ЕС (ЕС-27).
    - Държавите членки ще начисляват ДДС при вноса на стоки, въвеждани в ЕС от Обединеното кралство.
    - Износът за Обединеното кралство ще бъде освободен от ДДС.
    - Ще се променят правилата за деклариране и плащане на ДДС (за доставките на услуги като електронните услуги) и за презграничните възстановявания на ДДС.
    - За движения на стоки към Обединеното кралство ще се изисква декларация за износ. За движението на акцизни стоки към Обединеното кралство може да се изисква и електронен административен документ (е-АД).
    - Движенията на акцизни стоки от Обединеното кралство към ЕС (ЕС-27) ще трябва да бъдат освободени от митнически формалности, преди да може да започне движението в рамките на системата за движението и контрола на акцизните стоки.

    Какво да направите?
    За да избегнат нарушаване на своята дейност, всички засегнати предприятия трябва да се подготвят, да вземат всички необходими решения и да извършат всички необходими административни действия преди 30 март 2019.

    Следвайте контролния списък по-долу и научете кои практически стъпки трябва да предприемете възможно най-скоро, за да бъдете подготвени.

    Контролен списък за търговци във връзка с Brexit
    Проверете дали Вашето предприятие има търговски отношения с Обединеното кралство и дали придвижва стоки през територията на Обединеното кралство.

    Ако това е така:

    Регистрирайте предприятието си пред националния митнически орган, ако все още не сте го направили, за да може то да осъществява търговия с държави извън ЕС.
    Проверете дали Вашето предприятие е готово да продължи да търгува със или през Обединеното кралство, т.е. дали разполага с необходимите: човешки ресурси (персонал, обучен по митническите въпроси); технически капацитет (ИТ системи и други); и митнически разрешения, например за специални режими (складиране, усъвършенстване или за стоки, обект на употреба за специфични цели).
    Попитайте своя национален митнически орган кои съществуващи митнически опростявания и улеснения може да ползва Вашето предприятие, като например: опростявания за поставяне на стоки под митнически режим; общи обезпечения с намалени размери или освобождаване от обезпечение; опростявания за режим транзит.
    Обмислете дали да не подадете заявление за статус на одобрен икономически оператор (ОИО) пред Вашия национален митнически орган.
    Ако сте регистрирани за ползване на режима за съкратено обслужване на едно гише за целите на ДДС в Обединеното кралство, регистрирайте се в една от държавите — членки на ЕС-27.
    Ако сте платили ДДС в Обединеното кралство през 2018, подайте исканията си за възстановяване на ДДС доста преди 29 март 2019, за да може те да бъдат обработени преди тази дата.
    Разговаряйте с Вашите бизнес партньори (доставчици, посредници, превозвачи,…), тъй като Brexit може да засегне и веригата Ви на доставки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 6 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 11 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 12 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам