вторник, 26 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  406 прочитания

  Брекзит: Причина за притеснения при възстановяването на данъци, удържани от доходи във Великобритания

  Все още няма информация как ще се промени процесът на възстановяване на данъци от доходи на лица завърнали се в България след излизането на кралството от ЕС
  14 март 2019, 10:07 a+ a- a

  Все още няма информация каква ще е процедурата за възстановяването на данъци от Обединеното кралство. По данни на RT Tax България през 2019 много от българските граждани, работещи на Острова, са изявили интерес по въпроса.

  „Имаме много запитвания, хората се интересуват дали ще бъде възможно възстановяването на данъците при същите условия в бъдеще. Връщащите се емигранти също подават документи за възстановяване на данъци по-интензивно в сравнение с предишни години. Да се каже, че хората са уплашени, би било пресилено, но наистина се усеща тревога или безпокойство от връщащите се емигранти", споделя Росен Ковачев, мениджър на RT Tax България.

  Данъчният орган на Обединеното кралство все още не е предоставил актуална информация за промените в процеса на възстановяване на данъци. „За съжаление не можем да потвърдим или да отречем, че след 29 март ще бъде невъзможно да се възстановят данъците. Нямаме такава информация. Въпреки това, приканваме хората, които са работили във Великобритания през последните 5 години, да започнат възстановяване на данъци преди Brexit да влезе в сила. Има голяма вероятност да няма значителни промени, но тъй като няма гаранция, по-добре е да се справим с всички формалности навреме”, допълни още Ковачев.

  В момента данъчната година в Обединеното кралство започва през април. Българските граждани които са работили в Англия, Уелс, Северна Ирландия или Шотландия и са се прибрали обратно в България могат да заявят възстановяване на данъците за последните 5 години. Сумите, възвръщани от процедурата, са средно около 860 евро. Това е в резултат на надвнесени данъци.

  За самоосигуряващите се лица се прилага различна процедура, тъй като от тях се изисква да подават данъчни декларации всяка година до 31 януари. Пропускането на сроковете води до глоби за закъснения, започващи от 100 паунда на месец. Липсва и информация дали данъчните закони ще се променят за самоосигуряващите се лица след като Великобритания напусне ЕС.

  В момента в Англия живеят близо 80 хил. българи. Те са изправени пред възможността да се върнат в България, да емигрират в други страни или да подадат заявление да останат да пребивават във Великобритания, ако престоят им е законен според британското законодателство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  От 2022 новите коли в ЕС ще са с повече системи за безопасност
  Вижте какви ще са новите задължителни устройства за безопасност
  преди 7 часа
  Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката
  Това е третата оставка заради скандала с апартаментите
  преди 8 часа
  Пак удължават срока за приемане на оферти за концесията на летище София
  Промяната в срока на подаване на заявления e свързана с изменения в Документацията за концесията
  преди 10 часа