петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1130 прочитания

    Захариева обсъди откриването на производство на японски електромобили у нас

    Вицепремиерът разговаря с японския си колега Таро Коно
    25 март 2019, 09:54 a+ a- a

    Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в Токио с японския си колега Таро Коно. Двамата обсъдиха как да засилят двустранния политически диалог и възможностите за увеличаване на българския износ, привличането на японски инвестиции, технологии и туристи.

    Министър Таро Коно прие покана да посети страната ни. Тази година честваме 110 години от първите официални двустранни контакти, 80 години от установяването и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения. Трите годишнини се отбелязват с прояви в двете страни под съвместно лого.

    Захариева и Коно обсъдиха широк кръг въпроси, сред които актуалните предизвикателства пред енергетиката и възобновяемите енергийни източници, околната среда, процесите в световната икономика и борбата с фалшивите новини.

    “С 30 на сто се е увеличил двустранният стокообмен след посещението на премиера Шиндзо Абе в България миналата година. Имаме много добре работещ автомобилен клъстър, вероятно не знаете, че всяка четвърта част от всеки автомобил се произвежда у нас. Предлагам ви да обсъдим откриването на производство на японски електромобили. Очаквам и повече японски туристи - годишно ние посрещаме 8,5 млн. чужденци, но само 14 000 от тях са от вашата страна”, подчерта вчера Захариева на среща със заместник-министърът на външните работи на Япония и депутат Кенджи Ямада.

    За периода януари-ноември 2018 стокообменът възлиза на 199.53 млн. щ.д. (ръст от 32.8% на годишна база; българският износ е 45.9 млн. щ.д.). България е известна в Япония с маслодайната роза, киселото мляко, което се продава във всички големи вериги супермаркети, и бившия сумист от България Калоян Махлянов – Котоошу, който след оттеглянето си създава школата по сумо „Наруто“. Досега японската страна е отпуснала над 500 стипендии за обучение в Япония на български студенти и специализанти /около 15 годишно/. Японското правителство насърчава и подпомага финансово и с изпращането на преподаватели и учебни материали развитието на японистиката у нас. Изучаващите в България японски език са над 1400 души. През финансовата 2017 г. БВП на Япония възлиза 4.87 трилиона щ.д., отбелязвайки ръст от 1.7%; селското стопанство дава 1% от БВП; промишлеността – 29.7%, а услугите – 69.3%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 17 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 23 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 23 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам