петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1539 прочитания

    Какво пречи на немския бизнес у нас?

    Вижте какво споделиха пред германския президент немските инвеститори в България
    05 април 2019, 14:12 a+ a- a

    Недостигът на квалифицирани кадри, неуредиците около установяването на дуалното професионално обучение, правната несигурност, непрозрачността на обществените поръчки, енергийната политика. Това са основните предизвикателства, които тревожат немския бизнес у нас. Те бяха очертани на работна среща "Възможности за германската икономика в България" с участието на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, българския му колега  Румен Радев и представители на български и немски компании. Форумът беше организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

    Почти всички присъстващи на кръглата маса немски инвеститори посочиха като основен проблем у нас дефицитът на специалисти. Недостигът на карди спъва растежа на компаниите, изразиха опасенията си фирмите. Германският президент Щайнмайер се поинтересува, дали кадрите не намаляват заради нарасналия брой инвеститори у нас. На срещата президентът Радев отбеляза, че България е загубила като емиграция голяма част от младото си и трудоспособно население. По думите му с дял от 17% ние сме сред лидерите в ЕС по този показател заедно с няколко страни от Прибалтийския регион. Той обаче изтъкна, че част от тези хора вече се връщат и носят със себе си голям потенциал и широк спектър от знания, умения и компетенции.

    Освен българите в чужбина друга възможност за справяне с липсата на кадри в страната според бизнеса би могла да е интеграцията на малцинствата в работния процес.

    Представителите на германски фирми, развиващи дуалната форма на професионално обучение, изразиха загрижеността си, че тригодишното дуално обучение не е атрактивно за младите хора в България и не се поощрява в семействата. Според тях евентуално националното признаване на този вид квалификация би било мотивиращо за младите хора.

    По време на срещата стана ясно също, че немските фирми вече не участват в обществени поръчки у нас. Големите обществени поръчки, в строителството например, се получават от едни и същи фирми, споделиха немските инвеститори.

    Законите в България са добри, но прилагането им е проблем, около това мнение се обединиха накрая присъстващите представители на немски фирми у нас.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 51 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research