петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7046 прочитания

    Как се промени жилищният пазар в София?

    И какви са прогнозите за цените - вижте какво показват наблюденията на строителните предприемачи
    07 юни 2019, 14:51 a+ a- a

    Балансиран пазар, все по-качествено строителство и умерен ръст на цените. Така изглежда жилищният пазар днес през погледа на членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Основните тенденции представители на асоциацията очертаха на бизнес закуска в София. 

    Какво е състоятнието на жилищнияа пазар?

    Какво е състоянието на пазара на жилищни имоти в момента? 

    „В момента пазарът на жилищни имоти е балансиран и купувачът получава най-висококачествения продукт досега. Ако сравним строителството преди 5 години със строителството сега, сегашното е с 20-25% по-качествено“, коментира Христо Чепишев, член на НАСП. - След кризата 2008-2010 от пазара излязоха всички случайни играчи. В сектора останаха само професионалисти с история. А конкуренцията между строителните предприемачи за качествено изграждане на жилищата носи само ползи за купувача, който е много по-образован, знае какво иска и го търси.“

    Какво се случва с цените? 

    „Цените отговарят на пазара и те също са балансирани. През последните две години имаше тенденция на увеличаване на цените с около 10%. Този ръст в момента се укроти и с моите колеги очакваме през 2019 цените да нараснат с не повече от 5%. Прогнозираме това повишение да остане в границите 3-5% и през следващите години“, каза Христо Чепишев.

    Като съществен фактор за ръста строителните предприемачи определят покачването на себестойността на строителния продукт, двойното увеличение на цената на терените и нарастващите разходи, свързани с административните услуги. 

    „Друг фактор, който влияе на ръста на цените, е увеличението на населението в София. По статистически данни всяка година в столицата идват между 15 и 20 хиляди нови жители. И всички те купуват или наемат жилище“, посочи още Чепишев.

    Как се формират цените на жилищата?

    Как се формират цените на жилищата? 

    Данните на НАСП за територията на София показват, че теренът има тежест в крайната цена около 25%. Себестойността на строителните работи формира 55% от цената. Делът на административните разходи е 8%, на маркетинг и реклама – 1%, и печалбата е 11%. Това, като добавим ДДС и данък печалбa, означава, че държавата печели повече от нас, коментираха строителните предприемачи.  „Затова в много страни държавата е избрала да се лиши от част от данъците, така че да направи жилищата достъпни за своите жители. В Сърбия например сделката за първи апартамент на младо семейство е освободена от ДДС, което там е 18%.“, каза Георги Шопов, председател на НАСП. 

    Каква е ситуацията с панелните жилища?

    Проблемът с панелните жилища

    По думите на Чепишев панелните блокова са бомба със закъснител на жилищния пазар. Всички те са с изтекъл срок на годност и съвсем скоро, може би след 15-20 години, ще трябва да се заменят. „Това е един много сериозен проблем и трябва всички институции да му обърнат внимание. Защото санирането е като гримиране на един много болен човек. Този въпрос трябва да започне да се дискутира още отсега и да се търси някакво решение. Проблемът е, че в един блок живеят 200-300 семейства и всяко едно от тях е реален собственик. И въпросът е как тези семейства ще напуснат блока, за да може той да се разруши и на негово място да се построи друг.“ 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ