неделя, 18 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  820 прочитания

  Проучване: Три сектора ще наемат по-малко служители през следващите три месеца

  Работодателите във Варна планират най-голям ръст на заетостта, сочи изследване на ManpowerGroup
  11 юни 2019, 17:11 a+ a- a

  Българските работодатели очакват добър климат на наемане на служители през третото тримесечие на 2019. Нетната прогноза за заетостта от 8% представлява увеличение от един процентен пункт в сравнение с предишното тримесечие и остава сравнително стабилна и на годишна база. Това сочи проучване за заетостта на ManpowerGroup, което включва 620 работодатели от цяла България. То разкрива, че 11% очакват да увеличат нивата на заетост в периода юли-септември, докато 2% предвиждат съкращения. От анкетираните работодатели 85% очакват числеността на служителите да остане без промяна и 2% не са сигурни за намеренията си за наемане през предстоящото тримесечие.

  „Въпреки инвестициите, които бяха направени в ключови сектори през изминалите три месеца, българските работодатели вероятно ще продължат да бъдат сдържано оптимистични. Намеренията им за наемане на служители са повлияни най-вече от растящото разминаване между нуждите и изискванията на бизнеса им и липсата на налични умения на пазара. Това, от друга страна, е добра новина, защото принуди много компании да осъзнаят, че едно възможно решение за недостига на таланти е обучението и развитието на специфични умения в самата организация“, коментира Александър Хангимана, управляващ директор, ManpowerGroup Балкани.

  Най-силно темпо на наемане на служители през третото тримесечие е отчетено от работодателите във Варна с нетна прогноза за заетостта от +12% - подобрение от четири процентни пункта на тримесечна база. Работодателите в София очакват скромно увеличение на числеността на служителите, като споделят прогноза от +7% - най-ниското ниво за пето поредно тримесечие, докато прогнозата за Бургас и Пловдив е +6%. В същото време работодателите в Русе отчитат най-слабата прогноза за следващото тримесечие - +5%.

  ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

  Q3_18

  Q2_19

  Q3_19

  ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

  +9%

  +7%

  +8%

  БУРГАС

  +9%

  +6%

  +6%

  ПЛОВДИВ

  +9%

  +5%

  +6%

  РУСЕ

  +8%

  +7%

  +5%

  СОФИЯ

  +7%

  +7%

  +7%

  ВАРНА

  +11%

  +8%

  +12%

   

  През следващите три месеца се очаква нивата на заетост да се подобрят в осем от 10-те индустриални сектора. Най-силен климат на наемане на служители се предвижда в сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“, където нетната прогноза за заетостта е +16% - подобрение от четири процентни пункта на тримесечна и годишна база. Работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ също споделят значителни планове за наемане с прогноза от +11%, а секторите „Транспорт, складове и комуникации“ и „Строителство“ отчитат прогнози от съответно +10% и +9%. Работодателите от сектор „Минно дело“ очакват да намалят заетостта с прогноза от -2%, докато работодателите от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ предвиждат застинал пазар на труда с прогноза от 0% - най-слабото темпо на наемане на служители от началото на изследването преди осем години.

   

  ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

  Q3_18

   Q2_19

  Q3_19

  ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

  +9%

  +7%

  +8%

  ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, ГОРСКО СТОПАНСТВО И РИБОЛОВ

  +12%

  -5%

  +4%

  СТРОИТЕЛСТВО

  +5%

  +10%

  +9%

  ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА

  +3%

  +6%

  +11%

  ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БИЗНЕС УСЛУГИ

  +12%

  +12%

  +16%

  ПРОИЗВОДСТВО

  +16%

  +14%

  +7%

  МИННО ДЕЛО

  -4%

  -4%

  -2%

  ПУБЛИЧЕН И СОЦИАЛЕН СЕКТОР

  +4%

  +1%

  +3%

  РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ

  +4%

  0%

  0%

  ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ И КОМУНИКАЦИИ

  +4%

  +9%

  +10%

  ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО

  +11%

  +5%

  +4%

   

  Работодателите от всички четири според размера си категории планират да увеличат заетостта през третото тримесечие на 2019 г. Работодателите от големите компании (250+ служители) отчитат най-силни намерения за наемане с оптимистична нетна прогноза за заетостта от +20%. Работодателите от малките (10-49 служители) и средно големите (50-249 служители) организации очакват леко увеличение на числеността на служителите с прогноза от +6%, а прогнозата на работодателите от микропредприятията (по-малко от 10 служители) е +1%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
  Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
  преди 2 дни
  преди 2 дни