неделя, 20 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  735 прочитания

  ЕК отчете 425 пречки пред европейските фирми на световния пазар

  Протекционистичните мерки нанасят загуби в размер на милиарди евро годишно за европейските предприятия
  17 юни 2019, 17:09 a+ a- a

  Европейската комисия публикува доклад, според който се увеличават пречките пред европейските предприятия на външни пазари. Посочват се 45 нови пречки пред търговията, установени в държави извън ЕС през 2018, което води до рекордната стойност от 425 мерки в 59 различни държави, водещи до загуби в размер на милиарди евро годишно за европейските предприятия.

  Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви: „В сложната днешна ситуация с нарастващо напрежение в областта на търговията и по-голям брой протекционистки мерки ЕС трябва да продължи да защитава интересите на своите предприятия на световните пазари. От огромно значение е да осигурим гаранции за спазването на съществуващите правила. От встъпването ми в длъжност в края на 2014  досега бяха отстранени 123 пречки пред възможностите за износ на ЕС благодарение на нашата успешна намеса. Като работим върху конкретни проблеми, докладвани от нашите предприятия, успяваме да създадем икономически ползи със същата стойност като тези, постигнати чрез търговските споразумения на ЕС. Тези усилия определено трябва да продължат.“

  Китай и Русия са начело в общия списък, като съответно поддържат 37 и 34 проблемни търговски мерки. Най-голямо въздействие върху износа на ЕС оказват мерките, въведени от Китай, САЩ, Индия и Алжир. Те обхващат 80 % от общия износ на ЕС, засегнат от новите мерки, и са свързани предимно със секторите на стоманата, алуминия и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

  Усилията на ЕС да засили съществуващите международни търговски правила дават видими резултати. Осъществявайки своята намеса в тясно сътрудничество с държавите — членки на ЕС, и предприятията по засилената стратегия на ЕС за достъп до пазара, миналата година Комисията отстрани 35 пречки пред търговията, включително в държави като Китай, Япония, Индия и Русия. Тези мерки обхващаха осем ключови експортни и инвестиционни сектори на ЕС, сред които селско стопанство и рибарство, автомобилен сектор, текстилни и кожени изделия, вино и спиртни напитки, козметични продукти, минерални продукти, части за въздухоплавателни средства и ИКТ, наред с други сектори. Някои от тях засягаха различни сектори и хоризонтално.

  Отстранените през 2018 пречки пред търговията и инвестициите включваха, наред с другото:

  - китайските ограничения върху вноса на продукти от говеда и овце
  - руските незаконни антидъмпингови мерки относно леките търговски превозни средства
  - митата върху електронните стоки и задължителните ветеринарни сертификати, които ограничават износа на кожени изделия за Индия
  - ограниченията върху използването на разрешени добавки във виното и спиртните напитки в Япония
  - задължителното етикетиране на текстилните изделия в Египет 

  Разширеното партньорство на ЕС за достъп до пазара цели да гарантира, че предприятията могат да се конкурират при еднакви условия, когато търсят възможности за износ и инвестиции в държави извън Европа. Докладът на Комисията за пречките пред търговията и инвестициите се публикува всяка година от началото на икономическата криза от 2008 и се основава изцяло на пречките пред търговията и инвестициите на външни пазари, докладвани от европейските предприятия.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  „Тракия Глас България“ разширява производството си в Търговище
  Правят се подобрения по електро- и газопреносната мрежа за по-добро обслужване на индустриалната зона в Търговище
  преди 2 дни
  Кристин Лагард застава начело на Европейската централна банка
  Тя встъпва в 8-годишен мандат от 1 ноември
  преди 2 дни
  Credit Suisse въвежда отрицателни лихви
  Те ще важат за индивидуални и бизнес клиенти с депозити над 2 млн. швейцарски франка
  преди 2 дни
  БНБ пуска в обращение нова банкнота от 50 лева
  Старите издания също ще са валидно разплащатеолно средство
  преди 2 дни
  United Group преговаря за придобиването на Vivacom
  Стойността на сделката е около 1,2 милиарда евро
  преди 2 дни
  Борисов за преговорите на РС Македония и Албания с ЕС: „Нищо не е приключило“
  Премиерът е оптимист за предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка