събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  601 прочитания

  ЕК отчете 425 пречки пред европейските фирми на световния пазар

  Протекционистичните мерки нанасят загуби в размер на милиарди евро годишно за европейските предприятия
  17 юни 2019, 17:09 a+ a- a

  Европейската комисия публикува доклад, според който се увеличават пречките пред европейските предприятия на външни пазари. Посочват се 45 нови пречки пред търговията, установени в държави извън ЕС през 2018, което води до рекордната стойност от 425 мерки в 59 различни държави, водещи до загуби в размер на милиарди евро годишно за европейските предприятия.

  Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви: „В сложната днешна ситуация с нарастващо напрежение в областта на търговията и по-голям брой протекционистки мерки ЕС трябва да продължи да защитава интересите на своите предприятия на световните пазари. От огромно значение е да осигурим гаранции за спазването на съществуващите правила. От встъпването ми в длъжност в края на 2014  досега бяха отстранени 123 пречки пред възможностите за износ на ЕС благодарение на нашата успешна намеса. Като работим върху конкретни проблеми, докладвани от нашите предприятия, успяваме да създадем икономически ползи със същата стойност като тези, постигнати чрез търговските споразумения на ЕС. Тези усилия определено трябва да продължат.“

  Китай и Русия са начело в общия списък, като съответно поддържат 37 и 34 проблемни търговски мерки. Най-голямо въздействие върху износа на ЕС оказват мерките, въведени от Китай, САЩ, Индия и Алжир. Те обхващат 80 % от общия износ на ЕС, засегнат от новите мерки, и са свързани предимно със секторите на стоманата, алуминия и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

  Усилията на ЕС да засили съществуващите международни търговски правила дават видими резултати. Осъществявайки своята намеса в тясно сътрудничество с държавите — членки на ЕС, и предприятията по засилената стратегия на ЕС за достъп до пазара, миналата година Комисията отстрани 35 пречки пред търговията, включително в държави като Китай, Япония, Индия и Русия. Тези мерки обхващаха осем ключови експортни и инвестиционни сектори на ЕС, сред които селско стопанство и рибарство, автомобилен сектор, текстилни и кожени изделия, вино и спиртни напитки, козметични продукти, минерални продукти, части за въздухоплавателни средства и ИКТ, наред с други сектори. Някои от тях засягаха различни сектори и хоризонтално.

  Отстранените през 2018 пречки пред търговията и инвестициите включваха, наред с другото:

  - китайските ограничения върху вноса на продукти от говеда и овце
  - руските незаконни антидъмпингови мерки относно леките търговски превозни средства
  - митата върху електронните стоки и задължителните ветеринарни сертификати, които ограничават износа на кожени изделия за Индия
  - ограниченията върху използването на разрешени добавки във виното и спиртните напитки в Япония
  - задължителното етикетиране на текстилните изделия в Египет 

  Разширеното партньорство на ЕС за достъп до пазара цели да гарантира, че предприятията могат да се конкурират при еднакви условия, когато търсят възможности за износ и инвестиции в държави извън Европа. Докладът на Комисията за пречките пред търговията и инвестициите се публикува всяка година от началото на икономическата криза от 2008 и се основава изцяло на пречките пред търговията и инвестициите на външни пазари, докладвани от европейските предприятия.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 23 часа
  преди 1 ден
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 1 ден
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети