събота, 17 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  672 прочитания

  Защо инвеститорите се насочват към облигации с отрицателна доходност?

  И сигнал за какво е това?
  13 август 2019, 14:14 a+ a- a

  Глобалната несигурност кара все повече инвеститори да се насочват към облигациите. Ескалацията на търговската война между САЩ и Китай и продължаващото забавяне на световната икономика правят държавните ценни книжа, считани за по-сигурни опции, по-предпочитани от частните капиталови пазари. 

  Повишената им популярност обаче доведе до сериозен спад на доходността им, като някой вече се търгуват при отрицателна такава. 

  Около една четвърт от глобалния пазар на облигации, или облигации на стойност около 15 трлн. долара, се търгуват при негативна доходност, сочат данни на Deutsche Bank, цитирани от CNBC. Броят им се е утроил от октомври 2018.

  Миналата седмица за първи път доходността на 30-годишните немски облигации падна под нулата.

  Доходността на американските десетгодишниоблигации все още е положителна, но при нива от около 1.66% е близка до най-ниските стойности. Някои пазарни наблюдатели обаче предупреждават, че в случай на рецесия и доходността на  американските облигации може да стане отрицателна и да последва глобалната тенденция.

  Исторически хората инвестират парите си в държавата, вместо да ги харчат, с обещанието да им бъдат върнати след известен период от време, но с лихва. Това, което се случва в момента, е че сякаш хората, отчаяно търсещи сигурни убежища, си плащат, за да може правителствата да им заемат парите. Цикълът се самозахранва, тъй като негативната доходност подсилва още опасенията за състоянието на икономиката, обяснява CNBC.  

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  преди 1 ден
  Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
  Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
  преди 1 ден
  преди 1 ден