събота, 22 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1242 прочитания

  Fitch Ratings: България ще въведе еврото най-рано през 2023

  Вижте кои са основните плюсове и минуси от присъединяването към еврото според рейтинговата агенция
  22 август 2019, 17:28 a+ a- a

  Въвеждането на еврото в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще бъде положителна стъпка за тяхната суверенна кредитоспособност. Това отбелязва в нов доклад рейтинговата агенция Fitch Ratings.

  Достъпът до статута на резервната валута на еврозоната и вероятното намаляване на дела на дълга в публичния сектор, деноминиран в чуждестранна валута, биха имали пряко положително въздействие върху суверенния рейтинг на страните.

  България официално започна процеса по присъединяване към механизма ERM II през юли 2018 и очаква решение до края на 2019. Fitch смята, че най-ранното приемане на еврото за България може да стене през януари 2023 при условие, че успешно отговоряме на ERM II критериите, както и на по-широките критерии за конвергенция.

  Според Fitch основните ползи от членство в еврозоната включват: достъп до статут на резервна валута, който елиминира риска от самостоятелни действия при валутни кризи, подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи и допринася за гъвкавост при фискалното и външно финансиране; намалявана не кредитният риск; достъп до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките; по-ниски транзакционни разходи и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната; допълнителни възможности за външно финансиране за страни в криза.

  Основните минуси от присъединяването към еврото включват: загуба на гъвкавост на паричната и валутната политика; макро- и финансови рискове от прекомерния приток на капитал, включително потенциален скок на цените на кредитите; потенциал за силен дефлационен натиск в ситуации, когато има прекомерни излишъци по текущата сметкаq; потенциално задължение да се предоставя финансова подкрепа на други държави от еврозоната в случай на кризи.

  Във Fitch вярват, че най-големите бенефициенти при приемането на еврото са държави със слаби външни финанси, които биха се възползвали от статута на резервната валута; държави с високи нива на заеми в евро за частния и публичния сектор ("евроизация"); и държави с "привързани" валутни курсове (тъй като това, че ще загубят независимата си парична политика, би имало минимално въздействие).

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Пореден рекорд в търговията ни с Германия
  За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия
  преди 1 ден
  Борисов: Ще вървим към чакалнята на еврозоната само при абсолютен консенсус
  България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, заяви премиерът след среща с зам.-пред. на ЕК Валдис Домбровскис
  преди 1 ден
  Директни полети между България и Хърватия от 1 май
  Самолетните полети между София и Загреб ще бъдат три пъти седмично
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Продадоха Victoria's Secret
  Сделката оцени марката за дамско бельо на 1.1 млрд. долара