събота, 22 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1682 прочитания

  АИКБ: За индустрията кризата дойде

  За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси, коментира Васил Велев
  12 септември 2019, 11:41 a+ a- a

  „За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде“, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев.

  Той цитира данни на Националния статистически институт (НСИ) за юни, според които износът от България се понижи с 6.4%. „За юни и юли статистиката отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3.1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси”, коментира председателят на АИКБ.

  По думите на Велев спад има в машиностроенето, в производството на електротехника, текстил и облекло, мебели и метали. 

  Според него има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свие допълнително потреблението и оттам да не се усили допълнително кризата, а другото е да се каже честно на хората да бъдат по-разумни”, обясни Велев.

  Запитан дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази“.

  Според Велев е възможно след голямата сума, която България плати за изтребители F-16, в един момент да се окаже, че „чакалнята за Еврозоната” се отдалечава поради голям бюджетен дефицит.

  От думите му стана ясно, че АИКБ е поискала подкрепа от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за компаниите, чиято дейност е ориентирана към износ и които имат финансови затруднения. Очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места: „Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Пореден рекорд в търговията ни с Германия
  За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия
  преди 1 ден
  Борисов: Ще вървим към чакалнята на еврозоната само при абсолютен консенсус
  България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, заяви премиерът след среща с зам.-пред. на ЕК Валдис Домбровскис
  преди 1 ден
  Директни полети между България и Хърватия от 1 май
  Самолетните полети между София и Загреб ще бъдат три пъти седмично
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Продадоха Victoria's Secret
  Сделката оцени марката за дамско бельо на 1.1 млрд. долара