петък, 05 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  864 прочитания

  Кристалина Георгиева ще се бори за равенство на половете

  И на заплащането както в рамките на управляваната от нея организация, така и по света
  16 октомври 2019, 09:54 a+ a- a

  Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви по време на есенна среща на институцията, че ще се бори за равенство на половете както в управляваната от нея институция, така и по света. „Затегнете коланите, ще се случи“, заяви тя, цитирана от агенция „Ройтерс“.

  Георгиева е първият директор, който идва от развиваща се икономически страна, и е едва втората жена начело на фонда. Според нея предстои тежка работа дори в рамките на МВФ, където само 25% от служителите на високи позиции са жени. Тя цитира икономически изследвания, които показват, че подобряването на равенството на половете подпомага икономическия растеж. 

  Георгиева се обяви в подкрепа на квотите при избирането на висше ръководство и бородве на директорите на големи компании. „Подкрепям квотите, защото в противен случай ще ни отнеме много дълго време да стигнем там, където искаме да бъдем“, каза тя.

  Когато през 2017 става главен изпълнителен директор на Световната банка, тя си поставя за цел да постигне полов паритет при най-високите позиции в институцията. Банката успява да изпълни тази цел година по-късно – две години по-рано от предвиденото.

  Освен това тя се обяви и за равенство на половете в заплащането, като обясни, че разликата за идентични позиции, заемани от мъже и жени варира от 16% в развитите икономики до 37% в Южна Корея.

  „Няма начин, за което и да е общество да просперира, ако не използва талантите на всички свои членове – мъже и жени. Много е просто, ако пренебрегнеш част от способностите си... не ти достигат икономически постижения“, обясни Георгиева. Тя представи ново изследване на МВФ за неплатения труд, което показва, че жените извършват средно по 2,7 часа дневно неплатен труд (под формата на чистене, грижа за децата и др.) от мъжете.

  Разликата между половете при неплатената работа в напредналите икономики намалява, но в повечето общества традиционната разлика остава. Така например в Норвегия жените извършват 20% повече неплатен труд от мъжете, а в Пакистан този процент е 1000.

  Ако този тип труд се включи в изчисленията за брутния вътрешен продукт, би увеличил икономическия растеж с до 35% в световен мащаб, подчерта Георгиева.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 27 секунди
  Разлив от над 20 000 тона дизел в Арктическия кръг
  Руският президент Путин обяви извънредно положение заради аварията
  преди 1 час
  Lufthansa напуска германския индекс DAX
  На нейно място ще влезе компанията за недвижими имоти Deutsche Wohnen SE
  преди 3 часа
  6,6 млн. потвърдени случая на Covid-19 по света
  Смъртните случаи са над 390 хил., оздравелите пациенти – 2,8 млн.
  преди 4 часа
  34 са новите случаи на Covid-19 у нас
  Общо заболелите са 2627
  преди 4 часа
  Пристигащите у нас от Северна Македония подлежат на 14-дневна карантина
  Отпада карантината за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора
  преди 5 часа
  Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина
  Тя ще важи за всички пристигащи в страната от 8 юни