събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3015 прочитания

    Пуснаха в експлоатация първия участък от „Балкански поток“

    Това са 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“
    21 октомври 2019, 12:20 a+ a- a

    Източник на видеото: Министерство на енергетиката

    „Свидетели сме на пускането в експлоатация на първия етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на „Балкански поток“ – 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“. Това е изключително важен проект както за нашата страна, така и за целия регион и реален резултат от активната ни работа за запазване стратегическото място на България на газовата карта на Европа.“ 

    Източник на видеото: Министерство на енергетиката

    Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в откриването на първите 11 километра газова инфраструктура от трасето на „Балкански поток“. Проектът включва новоизграден преносен газопровод и газоизмервателна станция „Странджа“. 

    По думите на министър Петкова проектът е ключов за реализацията на концепцията ни за газов хъб „Балкан“. Той ще осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще повиши енергийната сигурност в региона, посочи министър Петкова. 

    В официалното откриване участваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на нерегетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати и др.

    С реализацията на тези проекти осигуряваме възможност българската икономика да повиши своята конкурентоспособност, използвайки евтина суровина, а съседните ни държави също да се възползват от конкурентни доставки, посочи пред участниците в церемонията министър-председателят Бойко Борисов. Той акцентира върху ключовата роля на нашата страна като основен газоразпределителен център, от което ще имат полза и съседните държави в региона. „Геостратегическото положение на България осигурява дългосрочни предимства за страната. С изграждането на газовата инфраструктура създаваме условия бъдещите поколения да се възползват от тези предимства“, посочи Борисов.

    За проекта
    Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области- Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин. Очаква се в срок до 250 календарни дни да бъде изграден участък с дължина от около 308 км. от компресорна станция „Полски Сеновец“, намираща се в землището на община Полски Тръмбеш, до българо – сръбската граница. През месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участника Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС. До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в готовност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство