четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8651 прочитания

    Подходящ ли е моментът да си купим жилище?

    Вижте коментарите и прогнозите на експерти за състоянието на пазара на имоти у нас
    21 октомври 2019, 15:19 a+ a- a

     Златно време за купуване?
    „От гледна точка на купувачите на недвижимите имоти сега е златно време – в България ипотечен кредит с лихва от 3% при инфлация от 3% реално означава, че имаме отрицателна лихва по ипотеката. Тоест един човек, който вземе ипотека, реално не плаща нищо. Да не говорим, ако му расте заплатата с 10%, какъвто е средният растеж през последните години. Това реално облекчава купувачите на жилища“. Така коментира състоянието на жилищния пазар у нас Георги Ангелов, старши икономист от Институт „Отворено общество“ по време на годишната конференция на Национално сдружение недвижими имоти INSPIRE TO HIGHER. Ангелов обаче предупреди, че това е „нож с две остриета, защото възниква стимул за нерационално поведение от страна на купувачите, които не си купуват само едно жилище за  да живеят в него. А второ, трето, четвърто, което да дават под наем или за Airbnb. Тоест развива се и спекулативен пазар“, подчерта Ангелов.
    „При отрицателна реална лихва по ипотеките няма как да не възникне това нерационално търсене и ние го виждаме вече в данните за ипотечните кредити. Като изключим лошите кредити, новите редовни кредити растат с най-висок темп от 10 години насам. Говорим за растеж от 17-18% годишно, т.е. сме доста над устойчивите нива“, посочи той.

    "Студен полъх на забавяне от ЕС"
    По думите му въпреки че в цяла Европа има забавяне, за България имаме повишаване на прогнозите за икономическото развитие и тази година вероятно ще е една от най-добрите за последното десетилетие. Според него размерът на брутния вътрешен продукт вероятно ще достигне 60 млрд. евро тази година – ниво, което не сме имали никога. „Имаме и най-ниската безработица от 30 години насам. Нещо, което също е показател и което също вдига цената на труда и съответно дава възможност на повече хора да си закупят жилище“, отбеляза икономистът.
    „От гледна точка на икономиката в момента се намираме в най-добрите възможни времена. Разбира се, обикновено най-добрите възможни времена не продължават твърде дълго“, каза Ангелов. Той предупреди за задаващия се от ЕС „студен полъх“ на забавяне. „Затова прогнозите за следващата година за България сочат забавяне на икономическия растеж. Имаме Brexit, за него беше договорена някаква сделка, но така или иначе Brexit се случва. Една страна напуска ЕС, а президентът Тръмп наложи мита върху европейската икономика от над 7 млрд. евро. Тоест протекционизмът, търговските бариери нарастват. Съответно това ще засегне и българската икономика“, сигнализира Ангелов.

    Сега ли е най-доброто време за покупка на жилище - вижте коментарите на експерти

    Спокоен пазар, с тенденция ръстът да се забави догодина
    Изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев контрира Ангелов като посочи, че макар лихвите да са 3% и инфлацията да е също 3%, това не означава „че българите не плащат нищо за кредитите си. Плащат – между 800-900 лв. е средната месечна вноска по ипотечния кредит на фона на все още най-ниските доходи в ЕС“. По думите му лихвите по ипотечните кредити са най-ниските в България досега. „Ниски лихви, ръст на доходите и в частния, и в държавния сектор, най-ниски доходи в ЕС, но и най-ниски цени на имотите в Евросъюза. Спокоен пазар, най-вероятно ръстовете ще намалеят малко, ще паднат под 10%. Но това е един здравословен и добър пазар“, обобщи тенденциите на имотния пазар у нас Тошев.

    1 млрд. лв. ипотечни кредити срещу 5 млрд. лв. депозити годишно
    „Общото ипотечно кредитиране възлиза на около 10 млрд. лв., което расте с малко над 10% на година. Това означава, че нетното нарастване е с около 1 млрд. лв. годишно. Имаме 1 млрд. нови ипотечни кредити на година срещу над 5 млрд. лв. нови депозити. Тоест българинът взема ипотечни кредити в обем 20% от сумата, която успява да спестява. Има един разумен баланс в българската икономика, който се поддържа“, коментира и Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България. Според него само един на всеки три или четири имота у нас се купуват с кредит, което не е много.

    Здравословно търсене на имоти и здравословна кредитна политика на банките
    „За България мисля, че нещата са здравословно разумни. Има някои практики, които са по-рискови. Банките са принудени да пласират ресурса си и понякога трябва да поемат рискове, но икономиката и заплатите растат, има здравословно търсене на имоти и здравословна кредитна политика на банките“, подчерта Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и изпълнителен директор на „Кредитланд“.
    По думите му рекордът по новоотпуснати ипотечни кредити на годишна база е отбелязан през август 2008 – 3,76 млрд. лв. През август тази година е достигнат връх от 3,5 млрд. лв. Василев обаче подчерта, че цифрите не са изцяло съпоставими. „Броят на рефинансиранията сега е много по-голям, тъй като лихвите вървят надолу“.

    2020?

    Какви са прогнозите за догодина?


    В обобщение Ангелов отбеляза, че засега избягваме всички грешки от предишната криза. „Въпросът е, че колкото повече продължат добрите времена, толкова хората повече забравят лошите“. Ангелов обърна внимание на увеличаването на хората, които си купуват жилище с комбиниране на ипотечен и потребителски кредит, равняващо се на повече от 100% от стойността на имота. „Тази практика, която не е нормална, започва да се задълбочава и ако стане масова, ще имаме големи проблеми“, предупреди Ангелов. „Да не стане така, малка група от хора да вземат много кредити спекулативно, и след това да възникне проблем, както стана в САЩ преди да започне кризата“.

    Тошев очаква следващата година да е по-добра. „Ръстовете ще намалеят. Моята прогноза е ръстът при покупките с ипотечен кредит да е между 5 и 8%. Очаквам задържане на цените на имотите, очаквам и задържане на лихвите по кредитите“, подчерта Тошев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 21 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 49 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните