вторник, 19 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  620 прочитания

  ЕК: Харечете сега, за да подкрепите растежа

  Европейската икономика изглежда се насочва към продължителен период на по-слаб растеж, сочи есенната икономическа прогноза
  07 ноември 2019, 14:38 a+ a- a

  Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси представя есенната икономическа прогноза на ЕК

  Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис призова правителствата да харчат сега, за да подкрепят растежа. Положително влияние върху икономиката на еврозоната би имало, ако държавите членки с фискално пространство изберат по-експанзионистични политики, се посочва в есенната икономическа прогноза на ЕК.

  Домбровскис се обърна конкретно към страните с екстра кеш, като Германия и Нидерландия, да започнат да инвестират сега, за да балансират забавянето, коментира Politico. "Държавите членки, които разполагат с фискално пространство, следва да го използват сега", заяви Домбровскис при представянето на прогнозата. "Призовавам всички държави от ЕС, които имат високи равнища на публичен дълг, да следват разумни фискални политики и да намалят своите дългове".

  По думите му досега европейската икономика показа устойчивост на фона на по-малко благоприятна външна среда: икономическият растеж се запази, създаването на работни места беше стабилно, а вътрешното търсене силно. "Въпреки това в бъдеще може да срещнем трудности: период на голяма несигурност поради търговските конфликти, нарастващите геополитически напрежения, продължаващата слабост в производствения сектор и излизането на Обединеното кралство от ЕС".

  Понастоящем брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се очаква да нарасне с 1,1% през 2019 и с 1,2% през 2020 и 2021. В сравнение с лятната икономическа прогноза от 2019 прогнозата за растеж бе понижена с 0,1 процентни пункта през 2019 (от 1,2 %) и с 0.2 процентни пункта през 2020 (от 1,4 %).

  За ЕС като цяло се предвижда БВП да се увеличи с 1,4% през 2019, 2020 и 2021. Прогнозата за 2020 също бе занижена в сравнение с лятото (от 1,6%).

  "Основите на икономиката на ЕС са стабилни: след шест години растеж безработицата в ЕС е на най-ниското си равнище от началото на века, а съвкупният дефицит е под 1% от БВП. Но по изпълнения с предизвикателствата път напред няма място за самодоволство. Всички политически лостове ще трябва да бъдат използвани за укрепване на устойчивостта на Европа и за подкрепа на растежа", подчерта еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

  Редица рискове може да доведат до по-слаб от предвидения растеж. Допълнителната несигурност или по-силното напрежение в търговията или геополитиката биха могли да забавят растежа. Същият ефект може да се получи и от по-рязко от очакваното забавяне на растежа в Китай поради по-слабите икономически последици от приетите досега мерки на политиката. По-близо до Европа, сред рисковете са неорганизираното излизане на Обединеното кралство от ЕС и вероятността слабостите в производствения сектор да се отразят по-силно на секторите, ориентирани към вътрешния пазар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Премиерът заяви, че предложението за болничните няма да се внася
  Проблемът с фалшивите болнични ще бъде разгледан в рамките Националния съвет за тристранно сътрудничество
  преди 2 часа
  Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler
  Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
  преди 3 часа
  Япония одобри търговско споразумение със САЩ
  Предстои допълнително договаряне за премахване митата върху японските автомобили и частите за тях
  преди 4 часа
  Европейските институции се споразумяха за бюджета на ЕС за 2020
  Той възлиза на €322 милиарда и трябва да бъде гласуван от ЕП в рамките на 14 дни
  преди 21 часа
  Издръжката на 4-членно семейство възлиза на 2472 лв.
  За София тя е с над 30% по-висока, показва редовният анализ на КНСБ