четвъртък, 02 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1275 прочитания

  2,4 млн. индустриални робота оперират глобално през 2018

  Очаква се продажбите на коботи да скочат от 3% на 34% до 2025 г. и да достигнат $12 млрд.
  08 ноември 2019, 16:35 a+ a- a

  Към края на 2018 година приблизително 2,4 милиона индустриални робота са оперирали в световен мащаб (15% повече в сравнение с 2017 г.). Приблизително 26% от тях са глобално инсталирани. Очаква се в близко бъдеще този исторически глобален растеж да продължи. 

  Прогнозите показват, че от 2020 до 2022 ще бъдат инсталирани почти 2 милиона нови индустриални робота в целия свят. Общите годишни продажби на глобално ниво ще достигнат над 580 000 бройки през 2022 г., като Азия все още е на върха по продажби и запаси, следвана от Европа и Америка.

  Това са данните от Световния доклад за роботика 2019, представен от Международната Федерация по роботика (МФР) по време на Международния индустриален панаир в Шанхай, Китай.

  „Светът ни се променя с все по-бързи обороти. Невъзможно е с точност да се предвиди пред какви предизвикателства ще се изправят компаниите в следващите пет години. Съкратените продуктови цикли, мрежовите производствени последователности, нестабилните пазари и недостигът на ресурси – това са само няколко примера за параметрите, които ще оформят новата пазарна икономика.“, сподели д-р Андреас Бауър, председател на комитета за доставчици на индустриални роботи на Международната федерация по роботика.

  Ако собствениците на бизнес искат да запазят предприемаческата си свобода и да видят как производствените им компании процъфтяват, то ще трябва гъвкаво да отговарят на тенденциите и развиващия се пазар, както и да си създадат поле за усъвършенстване и растеж. Смарт роботизираните технологии позволяват на компаниите да реагират по адаптивен и ефективен начин на променящите се инфраструктурни условия, изискванията за капацитет, изискванията за по-голямо разнообразие на продукти и тенденции, свързани с потребителите. Ето защо консултантската компания PwC очаква търговските конфликти и бариери да засилят инвестициите в роботизация и автоматизация.

  2018-а е шестата поредна година с най-високо ниво на годишен обем продажби за единица продукция: продадените индустриални роботи са приблизително 422 000 (6% повече в сравнение с 2017 г.). В Китай са инсталирани най-много роботи – 36% или всеки трети робот в света.

  Но има и друга тенденция в роботизацията, наречена коботи – колаборативни роботи.
  През 2018, по-малко от 14 000 от инсталираните 422 000 индустриални робота са колаборативни роботи, което е 3,24% от целия дял. През 2017, приблизително 11 100 от близо 400 000 индустриални роботи са коботи, което е 2.78% дял. От 2017 до 2018 година, инсталирането на коботи бележи ръст с 23%. Въпреки че коботите представляват едва около 3% от всички продажби на роботи, се прогнозира повишаване на процента до около 34 през 2025 г. Следователно, има голям потенциал за напредък.

  За пръв път в доклад на Международната федерация по роботика (МФР) съществува дефиниция на думата кобот. Колаборативните индустриални роботи или така наречените коботи са проектирани да изпълняват задачи в същата работна среда като човешката. Могат да бъдат проектирани във всякаква форма, лесно се програмират, за да изпълняват типични човешки дейности като сервиране на коктейли, приготвяне на пица или водене на йога клас например. 

  Размерът на пазара на коботи бе оценен на $700 милиона през 2018 година, докато оценката на глобалния пазар на индустриални роботизирани системи (в това число софтуер, периферни устройства и системно инженерство) се доближава до $50 милиарда. 

  Очаква се коботите да преминат през впечатляваща крива на растеж – увеличаване с близо 50% всяка година до 2025 г., когато продажбите ще достигнат между 9 и 12 милиарда долара.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 42 минути
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 2 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 5 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group
  преди 6 часа
  Увеличава се процентното съотношение на положителни резултати спрямо направени тестове
  Ако ще има пик есента, той ще е октомври-ноември, обясни проф. Кантарджиев
  преди 6 часа
  Turkish Airlines подновиха полетите си за България
  На този етап авиопревозвачът ще осъществява по пет полета седмично от и до София