четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1624 прочитания

    2020г.: България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан

    Ще се обсъди изграждането на път между Александруполис и Димитровград
    11 ноември 2019, 13:37 a+ a- a

    „Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който провери напредъка на дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция. Стартът беше даден през месец май тази година от премиера Бойко Борисов и гръцкия министър-председател (2015-2019 г.) Алексис Ципрас.

    На проверката присъстваха още министърът на Енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, посланиците на САЩ, Гърция и Азербайджан у нас – Н. Пр. Херо Мустафа, Н. Пр. Димитриос Хронопулос и Н.Пр. Наргиз Гурбанова.

    Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият му капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м./годишно, с възможност за увеличаване до 10 млрд. куб. м./годишно при наличие на търговски интерес. Очаква се да бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина на 2020 г. Общата стойност на проекта е €220 млн., осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка (€110 млн.), Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (€39 млн.), Механизма за свързване на Европа (€45 млн.) и собствени средства на акционерите в проектната компания „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД.

    Пред дипломатите българският министър-председател заяви, че вече е извършена доставката на тръбите за първия километър от трасето. „Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза посланик Мустафа. Гръцкият дипломат бе категоричен, че в сравнение с преди 10 години България сега е абсолютно различна държава и даде за пример инфраструктурата.

    Проверката на място установи, че изкопните дейности за първите два километра от трасето на интерконектора са стартирани и са доставени тръбите за първия километър. Маркираната осева линия и разчистената полоса са с дължина четири километра. Само за археологически разкопки са отделени 4 млн. лв, тъй като по трасето са открити артефакти отпреди 7 хил. години, част от които бяха показани по време на посещението.

    Премиерът Борисов подчерта, че с реализацията на газовата инфраструктура ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ. „Догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде“, поясни още министър-председателят. Той уточни, че газовият хъб „Балкан“ и газовата борса, която се правят, ще осигурят по-евтин газ, тъй като ще има конкуренция. 

    „България и Гърция така трябва да разпределят ресурсите и възможностите, че те да ползват Черно море и Дунава, а ние – Егейско море“, заяви Борисов. Той подчерта, че газовата връзка България-Гърция ни свързва директно с Александруполис и ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на път между Александруполис и Димитровград, за да се свържат Черно море и Егейско море. „Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а на базата на взаимноизгодно сътрудничество“, заяви още министър-председателят. 

    Интерконекторът между България и Гърция е един от седемте приоритетните проекта за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 5 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава